MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Tárnok Zsanett (szerk.)

Tic-taktika

A Tourette-szindrómáról


Relaxáció, légzéstechnika, imagináció

A tapasztalat azt mutatja, hogy a stressz szerepet játszik a ticek aktuális intenzitásában. A relaxáció a feszültség csökkentésére alkalmas módszer, amely gyakorlással fejleszthető, elsajátításában a terapeuta segíthet. Progresszív relaxációnak nevezzük az izmok, izomcsoportok szándékos megfeszítését, majd ellazítását, amelyben a megfelelő légzéstechnika alapvető fontosságú. Végezhető álló vagy ülő testhelyzetben. Sorrendben végighaladva az egyes izomcsoportokon, a relaxációval kellemes ellazult állapot érhető el, amelyben az imagináció megvalósítható. 10 év feletti gyerekeknél a relaxációnak egy másik formája, az autogén tréning is alkalmazható. Mindkét módszer eredményességének feltétele a rendszeres otthoni gyakorlás. Ha az ellazulás, a relaxáció már jól megy, következhet az imagináció. Ekkor az egyén számára nyugalmat jelentő kép, táj, jelenség elképzelése, imaginálása történhet. Ebben a helyzetben, állapotban néhány percig időzve a feszültség csökkenése tapasztalható, sokan pihentségről, feltöltődésről számolnak be a relaxációs élményt követően. Később az imagináció segítségével a feszültséget jelentő helyzetek is megjeleníthetők, sőt a ticeknek az egyik izomcsoportról a másikra történő „áthelyezése”, szociálisan elfogadhatóbb formába alakítása is lehetővé válhat. A relaxációs technika nem mindig alkalmazható, mivel a tünetek annyira zavaróak, intenzívek lehetnek, gyakori izomrángást okozva, hogy az ellazulás alig kivitelezhető. A tapasztalatok szerint többnyire mindenkinél vannak tünetmentes időszakok, amikor rendszeresen alkalmazva a relaxációt, tartós hatás érhető el a feszültségcsökkenésben. Mindenkinek érdemes kitapasztalni, hogy milyen napszakba tudja beilleszteni, például elalvás előtt vagy reggel iskola előtt, de a gyakorlottabbak akár közlekedési eszközökön is megpróbálkozhatnak a relaxációval.

Tic-taktika

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 05 9946 7

DOI: 10.1556/9789630599467

„A Tourette-szindrómás gyermekek napi gondozása/nevelése nem sokban különbözik más gyermekekétől, azonban a Tourette-szindróma és az esetlegesen ezzel együtt járó ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás zavar), OCD (kényszeres zavarok), szenzoros integrációs problémák vagy fejlődési késések kihívást jelenthetnek a szülőknek a napi ellátásban."

„A kórházunkban megforduló családokban született meg az igény, hogy fontos lenne egy a számukra is érthető nyelven megfogalmazott kiadvány a Tourette-szindrómáról, mely a laikusok és az érintett olvasók számára foglalná össze az ismereteket. Ebben a könyvben szeretnénk bemutatni a legfrissebb, modern orvosláson és kutatáson alapuló információkat, valamint saját tapasztalatainkat, annak érdekében, hogy átfogó képet nyújthassunk a Tourette-szindrómában szenvedőknek és családtagjaiknak, valamint azoknak, akik szeretnének többet megtudni erről a tünetegyüttesről."

Hivatkozás: https://mersz.hu/tarnok-tic-taktika//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave