MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Tárnok Zsanett (szerk.)

Tic-taktika

A Tourette-szindrómáról


Pszichoedukáció (a betegségről való tájékoztatás, ismeretterjesztés)

A betegség elfogadásához, a tünetekkel való együttéléshez elengedhetetlen a szindróma pontos ismerete, hogy a gyermekek tudják és megértsék, mi történik velük, hogyan magyarázhatók a ticek, milyen kezelési lehetőségek kínálkoznak, ezeknek milyen esetleges mellékhatásai lehetnek. A csoportokban törekszünk arra, hogy a gyermekek és a serdülők koruknak megfelelő szinten tisztában legyenek saját tüneteikkel, azok kialakulásának okával, a várható lefolyással, kimenetellel. A pszichoedukáció az orvos, illetve a pszichológus kollégák vezetésével történik. Igyekszünk a gyermekek kérdéseire választ adni, és segíteni őket abban, hogy minél több információval rendelkezzenek betegségükkel kapcsolatban. Az a tapasztalatunk, hogy a „közös sors”, az empátiás légkörben elmondott saját történetek, a tünetek alaposabb megértése már önmagában sokat segít abban, hogy elfogadják betegségüket. A pszichoedukációhoz természetesen használunk segédanyagokat, Tourette-szindrómával kapcsolatos filmeket, előadásokat, tájékoztatókat is. A Tourette-szindrómáról való ismeretterjesztés nemcsak a gyermekek, hanem közvetlen környezetük, családtagjaik, tanáraik, osztálytársaik számára is elengedhetetlen. A szülők számára a pszichoedukáció a csoportfoglalkozásokon történik; az osztálytársak, barátok, tanárok tájékoztatása azonban gyakran a gyermekek, illetve a család feladata. Ebben próbálunk nekik segítséget nyújtani azzal, hogy közösen összegyűjtjük és megfogalmazzuk azokat a tényezőket, amelyeket környezetüknek feltétlenül tudnia kell, majd szerepjáték formájában gyakoroljuk, hogy hogyan tudják megfelelően, érthetően bemutatni betegségüket (erről részletesebben a gyermekeknek szóló fejezetben írunk). Azt tapasztaljuk, hogy a gyermekek mindennapjait megkönnyítette, hogy a Tourette-szindrómáról tájékoztatták közvetlen környezetüket, akik ezáltal jobban megértették a tüneteket (amelyekről az ismeretek hiányában különböző téves feltételezéseik voltak), és elfogadták őket, valamint a csúfolások száma is jelentősen csökkent. A pszichoedukációval a legtöbb alkalommal foglalkozunk, ugyanis a betegség elfogadása, az ismeretek befogadása fokozatosan történik a gyermekek életkorától, érzelmi állapotától függően, emellett a szindrómával kapcsolatos tudatosság kialakítása alapját képezi a további terápiás beavatkozásoknak is.

Tic-taktika

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 05 9946 7

DOI: 10.1556/9789630599467

„A Tourette-szindrómás gyermekek napi gondozása/nevelése nem sokban különbözik más gyermekekétől, azonban a Tourette-szindróma és az esetlegesen ezzel együtt járó ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás zavar), OCD (kényszeres zavarok), szenzoros integrációs problémák vagy fejlődési késések kihívást jelenthetnek a szülőknek a napi ellátásban."

„A kórházunkban megforduló családokban született meg az igény, hogy fontos lenne egy a számukra is érthető nyelven megfogalmazott kiadvány a Tourette-szindrómáról, mely a laikusok és az érintett olvasók számára foglalná össze az ismereteket. Ebben a könyvben szeretnénk bemutatni a legfrissebb, modern orvosláson és kutatáson alapuló információkat, valamint saját tapasztalatainkat, annak érdekében, hogy átfogó képet nyújthassunk a Tourette-szindrómában szenvedőknek és családtagjaiknak, valamint azoknak, akik szeretnének többet megtudni erről a tünetegyüttesről."

Hivatkozás: https://mersz.hu/tarnok-tic-taktika//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave