MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Kiss Judit (szerk.)

Nemzetközi segélyezés a 21. század elején

Új irányok, új lehetőségek


A donorközösség átalakulása: új donorok megjelenése

Az elmúlt évtizedekben a nemzetközi segélyezési rendszerben nemcsak a segélynyújtás céljai és modalitásai változtak, de jelentős átalakulások történtek a nemzetközi fejlesztési együttműködés aktorai esetében is – mind a donorok, mind a recipiensek oldalán. Az alábbi fejezetben azt tekintjük át, hogy milyen új segélynyújtók jelentek meg a nemzetközi donorközösségben, mennyi támogatást nyújtanak, milyen segélymodellt alakítottak ki, mi jellemzi segélypolitikájukat, milyen célokat követnek, mi motiválja segélyallokációjukat, milyen formában nyújtják a segélyt, kik a legfőbb kedvezményezettek, mi a tradicionális donorok és a kedvezményezettek véleménye az új donorokról, és milyen hatással van az egész jelenség, amelyet „csendes forradalomként” aposztrofálnak (Woods, 2008), a nemzetközi segélyezési rendszer átalakulására. Mivel a fejezet terjedelme korlátos, így nincs mód arra, hogy egyenként mutassuk be a mintegy 30 új donor tevékenységét. Ezt megteszi az OECD DAC évente megjelenő Development Co-operation Reportja, amely nemcsak a DAC-tagokról ad részletes információt, de a feltörekvő donorokról is. Kimondottan az új donorokkal foglalkoznak a Devex, egy fejlődéssel foglalkozó fórum, jelentései, valamint a szakirodalomban megtalálható országtanulmányok, amelyekre fejezetünk is hivatkozni fog.

Nemzetközi segélyezés a 21. század elején

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 344 2

"Kiss Judit és szerzőtársainak könyve igazi hiánypótló munka. Egyrészt, mert több mint 10 éve nem jelent meg nemzetközi fejlesztési segélyezéssel foglalkozó magyar nyelvű tudományos kötet. Másrészt a könyv több olyan témát is tárgyal, amelyek eddig nem szerepeltek a hazai tudományos kutatásokban. Ilyenek az innovatív finanszírozás, a "post-development", a civil szervezetek szerepe, továbbá az új, nem tradicionális donorok (mint például Kína vagy India) motivációi és hatása a nemzetközi fejlesztési rendszerre. Ezek mind olyan témák, amelyek jelentős új eredményekkel járulnak hozzá a magyar fejlődéstanulmányok több évtizedes hagyományaihoz.

A kötet rendkívül hasznos lehet a felsőoktatásban, különösen a nemzetközi kapcsolatok mesterképzésein, de a nemzetközi fejlesztéssel foglalkozó gyakorlati szakemberek is sokat meríthetnek belőle."

Szent-Iványi Balázs (Aston University és Budapesti Corvinus Egyetem)

Hivatkozás: https://mersz.hu/kiss-nemzetkozi-segelyezes//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave