MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Kozma Gábor

Működési kockázat és veszteségkerülés az állampénzügyi döntésekben


Köszönetnyilvánítás

Megköszönöm Sándorné prof. dr. Kriszt Évának, hogy társtémavezetőként, majd témavezetőként segített a kutatási feladatok befejezésében. Köszönöm Hámori Balázsnak, hogy szorgalmazta és segítette az értekezés könyv formában történő megjelentetését. Nélküle ez a könyv semmiképpen nem jöhetett volna létre. Köszönöm Botos Katalinnak, hogy a műhelykutatások során tanácsaival terelte, irányította a kapcsolódó szakirodalom feldolgozását. Megköszönöm opponenseimnek, Báger Gusztávnak és Halmosi Péternek a munkahelyi vitán elhangzott támogató véleményét és értékes észrevételeit, valamint Kovács Árpádnak a nyilvános vitán elhangzott támogató véleményét és javaslatait. Köszönöm a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani Doktori Iskola valamennyi oktatójának az inspiráló és érdekes előadásokat, szemináriumokat, valamint a feldolgozott irodalmat, amelyek nagyban hozzájárultak kutatási feladataim elvégzéséhez. Köszönöm felkészítő magántanáraimnak, Bűrösné Bohacsek Adrienne-nek, hogy segített a matematika alapjainak felfrissítésében, valamint Erdélyi Lászlónak, hogy konzultálhattunk az értekezés elkészítéséhez szükséges valószínűség-elméleti irodalom válogatása és feldolgozása során. A kutatásokat és a Doktori Iskola elvégzését az Állami Számvevőszék tanulmányi szerződés megkötésével támogatta. Köszönöm kollégáimnak, Castro Hurtadoné Juhász Erikának, Renner Andreának és Körmendi Tibornak, hogy segítettek a kutatáshoz szükséges adatok összeállításában. Köszönöm Vajda Lőrincnek és Vida Krisztinának, hogy segítették a könyv kiadásának folyamatát. Nagyon köszönöm feleségemnek és gyermekeimnek, hogy türelemmel elviseltek a kutatással, a tanulással, valamint a könyv összeállításával járó nehéz időszakokban.

Működési kockázat és veszteségkerülés az állampénzügyi döntésekben

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 188 2

Kozma Gábor könyve bemutatja, hogy a hitelintézetek működési kockázatokkal összefüggő elméleti és módszertani megközelítése jól alkalmazható a modern állam környezete irányában tett felelősségvállalásának és kötelezettségvállalásainak elemzésére. Igen nagy adatmennyiség feldolgozásával mutatja be, a viselkedés közgazdaságtan pszichológiai megközelítését alkalmazva, hogy a magyarországi települési önkormányzatok a működésüket érintő pénzügyi-költségvetési döntéseket a környezet irányában tett jelentős pénzügyi kockázatvállalás mellett hozták meg. A szerző elemzései rámutatnak, hogy milyen megközelítéssel, a finanszírozási rendszer milyen átalakításával mérsékelhetők az önkormányzati rendszer abszolút és relatív működési kockázatai.

Botos Katalin, professor emerita

Ajánlom a könyvet mindazoknak, akik akár az önkormányzatokban tisztségviselőként, gazdálkodóként érintettek, akár a közügyekért felelősséget érző, tudatos állampolgárként érdeklődnek az önkormányzatok pénzügyi működési kockázatai iránt. A szerző egyéni szemüvegen át, figyelmet keltően, az olvasót gyakran azonosulásra, néha vitára indítva mutatja be az államháztartás helyi szintje gazdálkodási összefüggéseinek egy szegmensét, a veszteségelkerülés lehetőségeit. Rávilágít arra, hogy a működési kockázatok akkor is fennmaradnak, ha a közfeladatok ellátásában és azok finanszírozásában erősödik a központosítás, sőt olyan új problémák – felelősség-áthárítás, információs redundanciák stb. – keletkeznek, amelyek a pénzügyek központi vezénylésének, problémák menedzselése „feljebb helyezésének” természetes velejárói. Érdemes tehát kézbe venni e tartalmában gazdag, ugyanakkor nem minden részletében könnyű olvasmányt jelentő, de mindig tovább gondolkodásra ösztönző munkát.

Kovács Árpád, egyetemi tanár

Hivatkozás: https://mersz.hu/kozma-mukodesi-kockazat//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave