MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Holló Dorottya

Értsünk szót!

Kultúra, kommunikáció, nyelvhasználat, nyelvtanítás


Hogyan látjuk a kultúrát?

A kultúra állandó változása egy másik kérdéshez is elvezet, mégpedig a kultúra relativitásához, azaz ahhoz, hogy hogyan látjuk a kultúrát. A kultúra számos formában tetten érhető életünkben, azonban A KULTÚRA egésze nem fogható fel, nem ismerhető meg. Mindig csak egy részét érzékel(het)jük, de egy adott időben és helyzetben nekünk csak azzal a jól körülhatárolható részlettel kell törődnünk. Olyan ez, mint az ismert hindu tanmese hat vak embere, aki elment megismerni az elefántot. Mivel azonban mindegyikük más testrészét tapintotta meg, mindegyiküknek más elképzelése alakult ki a hatalmas állatról. Aki a törzséhez ért, falnak gondolta, aki a farkához, kötélnek, aki a füléhez, legyezőnek, aki az ormányához, kígyónak, aki a lábához, fának, és aki az agyarához, az dárdának. Természetesen a kultúra egy-egy jól körülhatárolható szelete is összetett, egymásból következő jelenségek szövete. Erről később ejtünk szót.

Értsünk szót!

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Megjelenés éve: Második, bővített, átdolgozott kiadás

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 434 0

Értsünk szót egymással, értsünk szót a világgal! Idegen nyelvet beszélve az a célunk, hogy minél jobban szót értsünk másokkal, hatékonyan kommunikáljunk, de ehhez nem elég a jó nyelvtudás. A könyv a kultúra, a kulturális különbségek és az interkulturális kompetencia szerepét mutatja be az idegen nyelvi kommunikációban, az idegennyelv-tanulásban és idegennyelv-oktatásban. A fejezetek ismertetik a témájukhoz kapcsolódó elméleteket, ezeket praktikus példákkal illusztrálják és a tanításban használható gyakorlatokkal is szemléltetik a nyelv és kultúra integrált tanításának lehetőségeit. A témakörök feldolgozását, megértést ellenőrző, valamint értelmező kérdések és feladatok segítik, így a könyv tankönyvként is használható a tanárképzésben, illetve kommunikációs képzésben. Ajánljuk a kötetet gyakorló és leendő tanárok, tanárképző és kommunikációs szakemberek, és idegen nyelveket szerető, tudatos nyelvtanulók és nyelvhasználók számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/hollo-ertsunk-szot//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave