MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Racsmány Mihály (szerk.)

A fejlődés zavarai és vizsgálómódszerei


Végrehajtó funkciók

A végrehajtó funkciók fogalmának létrejöttében közrejátszó klinikai címkézések és faktoranalitikus vizsgálatok csak egy olyan általános konstrukció megalkotását tették lehetővé, mely a heterogén funkciókat egy közös megnevezésben egyesíti. Az észlelés, a figyelem vagy az emlékezet jelenségeit is magukba foglaló magasabb szintű működési módok közé tartozik az anticipáció, a célmegjelölés, a tervezés és a monitorozás (Stuss, 1992). A legjelentősebb funkciók között az akarat, a szándékos cselekvés, a célirányos viselkedés, a gátlás, tervezés, időészlelés, belső szabályozás, munkamemória, önmonitorozás, verbális önszabályozás, motoros kontroll, a mentális struktúrák fenntartása és változtatása, valamint az érzelmek és a késztetések szabályozása található (Pennington, Ozonoff, 1996). Nyilvánvaló ezáltal, hogy ezek a funkciók nem minden esetben választhatók el olyan egyéb jelenségektől, mint a figyelem, az információfeldolgozás sebessége vagy a memória. Az átfedettség eltérő mértéke jól tetten érhető például a munkamemória vizsgálatában, ahol is a figyelmi komponens meghatározó szerepet játszik, míg az absztrakció, a problémamegoldás vagy a tervezés hatása az emlékezeti folyamatokra minimális (Vanderploeg, Schinka, Retzlaff, 1994).

A fejlődés zavarai és vizsgálómódszerei

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 500 2

Kötetünk az ismertebb fejlődési zavarok kurrens tudományos elméleteit és vizsgálómódszereit mutatja be. Az olvasó az egyes vizsgálati területek vezető hazai szakértőinek munkáin keresztül betekintést nyerhet az autizmus, a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar vagy a diszkalkulia kutatásának legfontosabb kérdéseibe.

Hivatkozás: https://mersz.hu/racsmany-a-fejlodes-zavarai-es-vizsgalomodszerei//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave