MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Racsmány Mihály (szerk.)

A fejlődés zavarai és vizsgálómódszerei


Megbeszélés

A mondatkiegészítéses vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy önmagában a téri nyelv, amint azt a vizsgálatban tanulmányozott ragok használata mutatja, nem mutat szelektív sérülést Williams-szindrómában, ha a feladat nem kívánja a résztvevőktől egy valódi téri elrendezés leképezését és leírását. A két csoport teljesítménye hasonló szinten volt, és ez igaz volt a ragoknak mind a téri, mind a nem téri jelentésére. A kontrollcsoport általános tendenciája a jobb teljesítményre csak a téri jelentések esetében mutatott szignifikáns különbséget egyrészt a FELÜLET viszonyoknál, másrészt a STATIKUS és CÉL viszonyoknál. Vajon ez azt jelenti, hogy a téri nyelv bizonyos aspektusai valóban szelektíven sérülnek a Williams-szindrómában? A Williams-szindrómás személyek a kontrollokhoz hasonló pontszámokat kaptak, és valójában hasonló volt a teljesítménymintázatuk is. Mindkét csoport jobb teljesítményt mutatott azoknál a mondatoknál, amelyekben a ragok téri jelentésükben szerepelnek. Szemben a Téri ragok és Névutók feladat eredményeivel, sem a WSz-, sem a VK- csoportban nem volt szignifikáns ösvénytípus-hatás, vagyis a FORRÁS ugyanolyan könnyű volt, mint a STATIKUS vagy a CÉL. A ragok téri jelentésében a TARTÁLY viszonyok voltak a legkönnyebbek mindkét csoport számára. A nem téri jelentésű ragok esetében azonban mindkét csoportban szignifikáns volt az ÖSVÉNYTÍPUS hatása. A WSz- és a VK-személyek számára is nehezebbek voltak a STATIKUS ragok, mint a CÉL vagy FORRÁS ragok. Mivel itt az esetnek nincs inherens jelentése, és csak az igei fej lexikális specifikációjától függ, ez a megfigyelés valószínűleg az adott kifejezések relatív elsajátításbeli nehézségét tükrözi. Ugyanez érvényes arra a megfigyelésre, hogy a nem téri jelentésű ragoknál mindkét csoportban a TARTÁLY típus volt a legnehezebb.

A fejlődés zavarai és vizsgálómódszerei

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 500 2

Kötetünk az ismertebb fejlődési zavarok kurrens tudományos elméleteit és vizsgálómódszereit mutatja be. Az olvasó az egyes vizsgálati területek vezető hazai szakértőinek munkáin keresztül betekintést nyerhet az autizmus, a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar vagy a diszkalkulia kutatásának legfontosabb kérdéseibe.

Hivatkozás: https://mersz.hu/racsmany-a-fejlodes-zavarai-es-vizsgalomodszerei//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave