Fóris Ágota, Bölcskei Andrea, M. Pintér Tibor, Szoták Szilvia, Tamás Dóra Mária (szerk.)

Nyelv, kultúra, identitás I. Terminológia, lexikográfia, fordítás


Színmodell

A színekkel kapcsolatos nyelvi elemek (szavak, kifejezések) meghatározásához egy háromdimenziós, a színárnyalat (vagy színezet), a (szín)telítettség és a fényerő (világosság) dimenziókon alapuló színmodellt használunk (vö. pl. Magyar–Nemcsics 2011: 24 et passim, R. Török 2014: 79–80). Ebben mindazok a színekkel kapcsolatos, a színek különböző jellemzőit leíró kulcsszavak (illetve kulcskifejezések) elhelyezhetőek, amelyek vizsgálatunk szempontjából relevánsak. Például a sárga, (vér)vörös, vörhenyes, tengerzöld stb. színárnyalatokat írnak le; a fekete, kormos, világos, sötétül stb. a fényerőt, a megvilágítás (vagy visszaverődés) erősségét jellemzik; végül a ködös, homályos stb. a színtelítettségre utalnak. A színeket jellemző kulcsszavak a legtöbb esetben nem önmagukban állnak, hanem színes képekkel, tárgyakkal, „kiszínezett” érzetekkel stb. együtt fordulnak elő (pl. vörös szem, sápadt arc, sötét virág, sárga táj, színes szőnyeg, sötét szív, vörhenyes harag).

Nyelv, kultúra, identitás I. Terminológia, lexikográfia, fordítás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 535 4

A tanulmánykötet a XXVII. Magyar Alkalmazott Nyelvészeti Kongresszuson elhangzott előadások írott, lektorált változatát tartalmazza a „nyelv, kultúra, identitás” témaköréhez kapcsolódva; egyúttal betekintést nyújt az alkalmazott nyelvészet legújabb kutatási eredményeibe. A könyvben találhatók a plenáris előadások (a nyelvelmélet, módszertan és alkalmazás összefüggéseiről és a nyelvészeti kutatási módszereiről) és a Brassai-előadások szövegei, valamint a terminológia, lexikográfia, korpuszok és fordítástudomány területére eső tanulmányok.

Hivatkozás: https://mersz.hu/foris-pinter-szotak-tamas-nyelv-kultura-identitas-1-terminologia-lexikografia-forditas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave