Fóris Ágota, Bölcskei Andrea, Bóna Judit, Gráczi Tekla Etelka, Markó Alexandra (szerk.)

Nyelv, kultúra, identitás III. Fonetika


Következtetések

A jelen tanulmányban egy pilot vizsgálatot mutattunk be, melyben hat férfi beszélő zöngejellemzőit vizsgáltuk kétféle olvasási feladatban (mondat- és szövegolvasás) 11 év elteltével. Az első felvétel idején a beszélők 21–34, a második időpontban pedig 30–45 évesek voltak. A korábbi kutatások alapján a vizsgálat hipotézisei a következők voltak: 1. Az általunk vizsgált paraméterekben (f0, hangterjedelem, jitter, shimmer és HNR) mérhető eltérés van a különböző időpontokban rögzített felvételek között. 2. Az f0 értékei növekedést mutatnak az életkor előrehaladtával. 3. A kis adatközlői számból és az életkori szóródás miatt az individuális különbségek nagyok. Az első hipotézist részben támasztották alá az adatok, három paraméter változott szignifikánsan a 11 év alatt. A 2. hipotézist alátámasztották az adatok. A 3. hipotézist részben támasztották alá az adatok. Egyes paraméterek esetében hasonló tendenciákat kaptunk a beszélők között, mások esetében találtunk eltérést.

Nyelv, kultúra, identitás III. Fonetika

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 537 8

A tanulmánykötet a XXVII. Magyar Alkalmazott Nyelvészeti Kongresszuson elhangzott előadások írott, lektorált változatát tartalmazza a „nyelv, kultúra, identitás” témaköréhez kapcsolódva; egyúttal betekintést nyújt az alkalmazott nyelvészet legújabb kutatási eredményeibe. A könyvben a fonetika (artikulációs kutatások, beszédhangzás vizsgálata, temporális jellemzők korpuszalapú vizsgálata) területére eső tanulmányok olvashatók.

Hivatkozás: https://mersz.hu/nyelv-kultura-identitas-3-fonetika//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave