MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Csehné Papp Imola, Kraiciné Szokoly Mária (szerk.)

Felnőttkori tanulás

Fókuszban a szakképzés és a munkaerőpiac


Az új típusú önkéntesség azonosítása a nemzetközi és a hazai szakirodalomban

Napjainkban átalakul, modernizálódik az önkéntesség, tudományos értelmezése folyamatosan bővül (Smith–Stebbins–Grotz, 2017; Butcher–Einolf, 2017; Salamon–Sokolowski–Haddock, 2017). Az önkéntes tevékenységek fejlődési folyamata ráirányítja a kutatói figyelmet a rendszerváltást követő nemzetközi és hazai kutatásokra, az önkéntesség típusainak és jellemzőinek azonosítására. Megkülönböztethető a hagyományos és az új típusú önkéntesség. Míg a kilencvenes években egyes szerzők a szabadidő hasznos eltöltéseként értelmezték az új típusú önkéntesek tevékenységét (Stebbins, 1996), addig az ezredforduló beálltával már új értelmezések is megjelentek. A szerzők a főként fiatalokra jellemző, új típusú önkéntességet – az önéletrajzba beírható – tudás- és tapasztalatközpontú önkéntes tevékenységként azonosították (Wilson, 2000; Hustinx, 2001; Hustinx–Lammertyn, 2003; Handy et al., 2010 és mások). Utóbbi felfogással a hazai kutatók is egyetértenek (Bocsi–Fényes, 2012; Fényes, 2014; Fényes 2015 és mások).

Felnőttkori tanulás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 590 3

DOI: 10.1556/9789634545903

Az oktatás világában a szak- és felnőttképzés a legérzékenyebb a gazdaság változásaira, ugyanis a gazdaság sikeressége nagymértékben függ a munkaerőpiacon rendelkezésre álló munkavállalók tudásától és tanulási motivációjától. Nem véletlen, hogy a szakképzés szerkezete és jogi háttere folyamatosan változik, aktuálisan Szakképzés 4.0 szakmapolitikai stratégiának megfelelően, amely keresletvezérelt, kimenet-szabályozott felnőttképzési rendszer kialakítására törekszik.

E gondolatok szellemében íródott az ELTE PPK FTI jelen kötete, amely bemutatja az Intézet a munkaerőpiac és a szakképzés kapcsolódási pontjaira fókuszáló, friss kutatásai eredményeit. Az első és a második fejezet a munkaerőpiac és szakképzés témakörökkel foglalkozik. A szerkesztők a harmadik fejezetet a közösségi művelődés kérdéskörének szentelték, hangsúlyozva, hogy az informális tanulási úton szerzett tudás szerves része a munkavállalók tudás- és kompetenciaállományának.

A kötet olvasását ajánljuk gazdasági és szakképzési szakembereknek, akik munkaadóként, vezetőként, oktatóként kíváncsiak a gazdasági és az oktatási oldal nézőpontjaira, és ajánljuk mindazoknak, akik napjaink szak- és felnőttképzési útvesztőiben kívánnak tájékozódni.

Hivatkozás: https://mersz.hu/kraicine-csehne-felnottkori-tanulas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave