MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai II.


A noradrenalin

A katekolamin neurotranszmitterek csoportjába tartozó noradrenalin (más elnevezéssel norepinefrin) és N-metilezett származéka, az adrenalin (más elnevezéssel epinefrin) (2. ábra) rendkívül sokféle élettani folyamat szabályozásában vesz részt. Nemcsak neurotranszmitterként, hanem hormonként is fontos a szerepük a szervezet homeosztázisának fenntartásában, a különféle testi vagy pszichés stresszhatások ellensúlyozásában. A noradrenalin és az adrenalin a szimpatikus idegekben, valamint – különösen az utóbbi – a mellékvese velőállományában képződik és halmozódik fel. A noradrenalin biokémiai prekurzora a vérrel az agyba jutó tirozin. Ebből a katekolaminok bioszintézisének első, sebességmeghatározó lépésében tirozin-hidroxiláz enzim hatására (3,4-dihidroxifenil) alanin (DOPA) keletkezik. A DOPA-ból az aromás-aminosav-dekarboxiláz enzim dopamint képez. A dopamin a noradrenerg sejtek vezikuláiban dopamin-β-hidroxiláz hatására alakul noradrenalinná, amely vezikulákban tárolódik. A mellékvesékben a noradrenalinból N-metiltranszferáz enzim hatására adrenalin keletkezik. A sejten belül a noradrenalin vezikulákba való aktív transzportja az ún. vezikuláris monoamin transzporter (VMAT) membránfehérje révén történik.

Az addiktológia alapjai II.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 677 1

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A sorozat második része önállóan is teljes egészet alkot, és – különösen a többi kötettel kiegészülve – komplex képet ad az addiktológia viszonylag fiatal, ám dinamikusan fejlődő tudományágáról az alkoholhoz és az egyéb pszichoaktív szerekhez kapcsolódó addikciók bemutatásával és a különböző mérési eljárások, kérdőívek bemutatásával.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-ii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave