MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai II.


Bevezetés

A társadalom drogérintettségének átfogó becslésére szolgáló általános populációs kutatások során – mint ahogy azt az első kötet epidemiológia alapjaival foglalkozó fejezetében (Paksi, 2007a) már jeleztük – az elért populációból kimaradhatnak vagy alulreprezentálttá válhatnak bizonyos rejtőzködő vagy egyéb ok miatt nehezen elérhető társadalmi csoportok. Ezek sok esetben éppen azok a csoportok, amelyek a drogfogyasztás tekintetében is speciális helyzetű és/vagy nagy kitettségű csoportoknak tekinthetők. Ilyen társadalmi csoport például a hajléktalanpopuláció, melynek tagjai a lakossági vizsgálatokból – bejelentett lakcím hiánya okán – természetszerűen kimaradnak, vagy azok, akik nem járnak iskolába, s ezáltal kimaradnak az általános populációs vizsgálatok másik nagy forrását jelentő, az iskolás populáció körében végzett vizsgálatokból. De sok esetben alulreprezentálttá válnak az általános populációs vizsgálatokban a szélső társadalmi helyzetű csoportok is. Emellett az általános populációs vizsgálatok arányos elérés mellett sem teszik lehetővé bizonyos, a társadalomban kis létszámban megjelenő társadalmi csoportok drogfogyasztásának önálló elemzését. Ez azt jelenti, hogy az általános populációs drogepidemiológiai vizsgálatok révén többnyire a társadalom átlag fele húzó szegmenséről kapunk megbízható információkat, s ha a kis létszámú, szélső elhelyezkedésű vagy nehezen elérhető társadalmi csoportok drogfogyasztásáról információkat akarunk szerezni, az célzott vizsgálatokat tesz szükségessé. Ezek, az általános populációs vizsgálatokat mintegy kiegészítő, a speciális populációk drogérintettségének, droghasználati szokásainak leírására irányuló vizsgálatok nagy fontossággal bírnak a célzott beavatkozások tervezése szempontjából.

Az addiktológia alapjai II.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 677 1

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A sorozat második része önállóan is teljes egészet alkot, és – különösen a többi kötettel kiegészülve – komplex képet ad az addiktológia viszonylag fiatal, ám dinamikusan fejlődő tudományágáról az alkoholhoz és az egyéb pszichoaktív szerekhez kapcsolódó addikciók bemutatásával és a különböző mérési eljárások, kérdőívek bemutatásával.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-ii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave