MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai II.


Figyelemzavar-hiperaktivitás betegség

Jelentős tudományos evidenciák engednek arra következtetni, hogy az ún. externalizáló betegségek (figyelemzavar-hiperaktivitás betegség [ADHD], viselkedészavar, oppozíciós deviáns betegség) gyakran járnak együtt szerhasználati betegséggel gyermek- és serdülőkorban. Az externalizáló betegségek szerhasználati betegséggel való komorbiditásának aránya 3050% (Crowley és Riggs, 1995). Azoknál a serdülőknél, akik szerhasználati betegség mellett ADHD-ban, viselkedészavarban és oppozíciós deviáns betegségben is szenvednek, a szerhasználat korábban kezdődik, és a szerhasználati betegség lefolyása súlyosabb, mint azoknál a serdülőknél, akiknél externalizáló betegség nem jelentkezik (Thompson és mtsai, 1996; Lambert és Hartsough, 1998; Milberger és mtsai, 1997). Az externalizáló betegségeket viselkedésgátlás, valamint olyan személyiségvonások jellemzik, mint agresszió, impulzivitás és alacsony önkontroll (Simonoff és mtsai, 1997; Iacono és mtsai, 2002; Barkley, 1997).

Az addiktológia alapjai II.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 677 1

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A sorozat második része önállóan is teljes egészet alkot, és – különösen a többi kötettel kiegészülve – komplex képet ad az addiktológia viszonylag fiatal, ám dinamikusan fejlődő tudományágáról az alkoholhoz és az egyéb pszichoaktív szerekhez kapcsolódó addikciók bemutatásával és a különböző mérési eljárások, kérdőívek bemutatásával.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-ii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave