MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai II.


A HIV-járvány monitorozása

A HIV-/AIDS-járvány helyzete és tendenciája a diagnosztizált AIDS-esetek, illetve a friss HIV-fertőzések monitorizálásával követhető. Az AIDS-esetek száma az egészségügyi ellátórendszer nyilvántartása alapján biztonsággal követhető, amennyiben az AIDS-betegek kezelési igényükkel megjelennek a kezelőhelyeken. Ez azonban elsősorban azokra az országokra igaz, ahol a lakosság nagy részét lefedő általános egészségügyi ellátás és megfelelő diagnosztika áll rendelkezésre. Ebből következően a felderítetlen AIDS-esetek aránya Európában országonként változóan legfeljebb 0–25%-ig valószínűsíthető. A friss HIV-fertőződésekről a lakosság körében végzett önkéntes szűrővizsgálatokból, egyes speciális csoportok szűréséből (terhes nők, katonaság, véradók), illetve az úgynevezett vulnerábilis csoportok vagy rizikócsoportok (pl. intravénás droghasználók, börtönlakók, szexuális munkások, nemi betegek) célzott szűrővizsgálataiból nyerhetők adatok (Dehne, 1998). A diagnosztizált HIV-fertőzések aránya a feltételezett tényleges fertőződéshez képest országonként jelentős eltéréseket mutat. Nyugat-Európában a feltételezett fertőzések kétharmadát diagnosztizálják, míg Kelet-Európában ennél jelentősen alacsonyabb arányok feltételezhetőek. Miután a HIV-fertőzés a lakosság körében nem homogén eloszlású, hanem, legalábbis a generalizált járványok kialakulása előtt, rizikócsoportokban koncentrálódik, a HIV-fertőzés felderítése nagyban függ a rizikócsoportok elérhetőségétől, és azok önkéntes vagy kötelező szűrésétől.

Az addiktológia alapjai II.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 677 1

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A sorozat második része önállóan is teljes egészet alkot, és – különösen a többi kötettel kiegészülve – komplex képet ad az addiktológia viszonylag fiatal, ám dinamikusan fejlődő tudományágáról az alkoholhoz és az egyéb pszichoaktív szerekhez kapcsolódó addikciók bemutatásával és a különböző mérési eljárások, kérdőívek bemutatásával.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-ii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave