MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai II.


A fiatalkori alkoholfogyasztás specifikus kérdései

Az utóbbi időben a fiatalkori italozás egyre inkább elterjedtté vált, a serdülőkor az alkoholizálás szempontjából kritikus periódus. A tizenévesek közötti alkoholabúzus és a szorongásos zavarok közötti összefüggésre vonatkozó adatok szerint ennek a korosztálynak a szorongásos tünetei a felnőttkori alkoholproblémák kialakulásának jelzői lehetnek (NIAA, 1997). A kipróbálók részben szociális ivókká válnak, de a fiatalkorban kezdett italozás a későbbi életkorban alkoholproblémát is eredményezhet. A fiatalok alkoholfogyasztása egyre inkább a fiatalabb életkor felé tolódik el, a középiskolások között arányuk növekszik, és a lányok alkoholfogyasztása a fiúkét közelíti meg. A serdülő szervezete különösen érzékeny az alkohol hatására és az agyi és a hormonális érésben hosszú távú következmények alakulhatnak ki. A viselkedésben, az emocionális reakciókban, a stresszre adott válaszokban szerepet játszó agyi területek károsodhatnak, ami magatartásukat, életvezetésüket nagymértékben befolyásolhatja. Az ennek eredményeként kialakuló kockázatkereső magatartásuk miatt próbálják ki az alkoholt vagy esetleg később a drogot (Wilke, 1994). A nemi különbségek már ekkor megnyilvánulnak. A lányok az emocionális problémák, a depresszió, az önértékelés és a kockázatkereső magatartás, a stressz szempontjából fokozott rizikónak kitettek, és a pubertás normális alakulása károsodhat.

Az addiktológia alapjai II.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 677 1

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A sorozat második része önállóan is teljes egészet alkot, és – különösen a többi kötettel kiegészülve – komplex képet ad az addiktológia viszonylag fiatal, ám dinamikusan fejlődő tudományágáról az alkoholhoz és az egyéb pszichoaktív szerekhez kapcsolódó addikciók bemutatásával és a különböző mérési eljárások, kérdőívek bemutatásával.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-ii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave