MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai II.


A muszcimol

A mérsékelt övi, hűvös területeken termő, fehér burokmaradvány-pettyekkel tarkított piros kalapos légyölő galóca („bolondgomba”, Amanita muscaria) a népmesékből és népi mítoszokból jól ismert gomba. Jól megkülönböztethető a halálosan mérgező gyilkos galócától (A. phalloides), amelynek olajzöld, sárgászöld vagy fehéres a kalapja. A légyölő galócát Eurázsiában évezredek óta fogyasztják tudatmódosítás céljából. Példaként említjük az obi-ugor sámánokat, akik számára a révülést előidéző légyölő galóca (pangh) kultikus jelentőségű. Oliver Goldsmith (1735–1774) angol–ír regényíró egy esszében (The Citizen of the World, 1762) a gomba furcsa élvezeti használatáról is beszámolt. Leírása szerint Szibériában szokás, hogy lakomáikhoz a gazdag korják nemesurak gombából készített főzetet isznak, s mivel dolgukat a ház előtt végzik, a vizeletüket az odasereglett szegények faedénykékben összegyűjtik, majd megisszák, hogy ők is részesülhessenek a mámorból.

Az addiktológia alapjai II.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 677 1

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A sorozat második része önállóan is teljes egészet alkot, és – különösen a többi kötettel kiegészülve – komplex képet ad az addiktológia viszonylag fiatal, ám dinamikusan fejlődő tudományágáról az alkoholhoz és az egyéb pszichoaktív szerekhez kapcsolódó addikciók bemutatásával és a különböző mérési eljárások, kérdőívek bemutatásával.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-ii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave