MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai II.


Hajnalka és farózsa

A hajnalka (Ipomoea violacea; „hajni”) e kulturális térben jól ismert hallucinogén, melynek fogyasztását sokan egyáltalán nem, mások viszont nagyon ajánlják. A hajnalka magjához könnyedén hozzájuthat a használó, hiszen elterjedt kúszónövényről van szó. Az érett magok LSA-t (lizergsavamidot) és ergometrint tartalmaznak. Dozírozására eltérő információk keringenek a kultúrában, általában 20 és 400 mag közötti mennyiséget ajánlanak. Nyersen rágva, áztatva, a kiáztatott levet, vagy azt éppen nem, esetleg forrázva, vagy a forrázat fogyasztását ajánlják. Abban azonban szinte mindenki egyetért, hogy erős fizikai fájdalmakkal, görcsökkel, haspuffadással és hányással kezdődik az élmény. Ezt követően a vizuális élmény és a szenzibilitás jellemző. A fizikai fájdalom után igen nagy kontrasztként élik meg a használók azt, hogy a testüket mintegy elhagyva, lélekként érzékelik önmagukat. Utólag a fájdalmat mint a testtudattól való elválás eszközét magyarázzák. Arról számolnak be, hogy a lélek, az elszabadulás után, a szabadságát élvezi, miközben tudáscseppeket gyűjtöget. E tudás egyéntől függően a világra, önmagára vonatkozik, s amelynek konzekvenciája, hogy nem a test, hanem a lélek az „én”, s e világ észlelése tulajdonképpen a lélek illúziója. Az illúzió és az illúzióként való felfogás tanít, s ez az, amit megtanulni és áthozni kell. Az élmény vége felé az „utazó” fájdalmasan átéli, hogy mégis e testben lakik, elveszti szabadságát.

Az addiktológia alapjai II.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 677 1

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A sorozat második része önállóan is teljes egészet alkot, és – különösen a többi kötettel kiegészülve – komplex képet ad az addiktológia viszonylag fiatal, ám dinamikusan fejlődő tudományágáról az alkoholhoz és az egyéb pszichoaktív szerekhez kapcsolódó addikciók bemutatásával és a különböző mérési eljárások, kérdőívek bemutatásával.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-ii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave