Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


Tranzakcióanalízis

Sokban hasonló irányzat a pszichoanalízishez, de önálló iskolának számít önálló személyiségelmélete, pszichopatológiai felfogása és módszertana miatt. Eric Berne alapította, nagy hatású munkái máig is az iskola fő tankönyvei. Az énállapotok működésének elemzése után a társas játszmaelemzés a központi fókusz, ezt a „sorskönyv” elemzése és átalakítása követi. A terápia során a személyiség mind érettebben és integráltabban funkcionál, és különféle tüneti mechanizmusain és megnyilvánulásain változtatni képes a terápiában nyert reflexív képességek nyomán, így az alkohol- és drogproblémákon is. Az irányzat korán – tehát még Berne életében (1970-ig élt) – érdeklődni kezdett az alkoholizmus iránt, több tanítvány (különösen Claude Steiner) alkoholisták kezelésére specializálta magát. Berne és Steiner szerint az alkoholizmus többszereplős játszma, amelyben az ivás és a következményes kontrollálatlan viselkedés eszköz a beteg számára ahhoz, hogy személyközi környezetét befolyásolja. Több szerep kell a játszmához (egyes szereplők váltakozva több szerepet is eljátszhatnak). Általában van „balek”, aki az ivást öntudatlanul ösztönzi, van „megmentő”, aki mindenáron segíteni akar, van, aki társ az ivásban, és van, aki szigorúsággal, korrektív megnyilvánulásokkal akar változásokat előidézni. Szülő, házastárs, barát tölti be ezeket a szerepeket. Az alkoholista gratifikációja az, hogy a helyzet szinte életprogramot ad, megóvja a belső problémákkal, érési és intimitási feladatokkal való szembesüléstől, és állandóan gondoskodik arról, hogy a figyelem középpontjába kerüljön, vele foglalkozzanak (Steiner, 1989; Berne, 1997).

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave