Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


Pár- és családterápia

A házasság és a családi rendszer érintettsége a szenvedélyproblémákban régen felismert jelenség, voltaképpen a terület megfigyelései a pár- és családdinamikai paradigma kialakulásához hozzájárultak (pl. az „alkoholisták felesége” szindróma kezelése kapcsán, vagy a viselkedésterápiás kezelésekben a drogbetegeket a tüneti viselkedésben megerősítő akaratlan családi hatások átprogramozási kísérleteiben). A későbbiekben – de még Berne befolyása előtt – felismerték a házasságban és a családi együttélésben az erős rendszerhatást, amely nemcsak történetileg – mintegy szocializálóan – vált formatív részévé a „tünethordozó” kliens problémáinak, hanem keresztmetszetileg is fenntartója a hibás vagy kóros magatartásmódnak. Az egész rendszert kezdték patológiásnak tekinteni, és együtt kezelésbe vonni. A hetvenes évektől ez a szemlélet önálló irányzattá vált, nagyon népszerű lett, és szinte minden pszichopatológiai állapot kezelésében alkalmazták. A szemlélet hamar felbomlott a meglévő pszichoterápiás irányzatok spektruma szerint, így van analitikus, viselkedésterápiás stb. családterápia stb., ám a rendszerszemlélet és a rendszerhatásokra törekvő gyakorlat egyfajta közös újdonság itt. Gyakran a krónikus tüneti jelenségek együttes elfogadása és kompromisszumos elviselése a terápiás effektus, máskor a súlyos probléma miatti családi kohéziós zavart állítják helyre, ismét máskor a családi rendszer átformálása révén új erőforrásokat lehet mozgósítani a bajokkal szemben (Brook és Spitz, 2002).

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave