Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


Megkereső munka, sorstársak és konzultáció

A pszichoaktívszer-használók és a függők jelentős csoportjai rejtőzködnek: vagy azért, mert a társadalom morálisan elítéli a betegséget (pl. alkoholbetegek esetében: bár itt csak részben van szó elítélésről, hiszen még a nagyivót is tolerálja sokszor a társadalmi környezet, amíg ki nem derül, hogy „beteg”), vagy azért, mert törvényi tiltás alá esik a szerhasználatuk – a morális elítélésen túl. Sok szerhasználó nem tartja magát sem betegnek, sem függőnek, de még „drogosnak” sem. Ezek a szerhasználók, illetve ezek a csoportok nem keresnek fel segítő intézményeket, így azok keresik fel őket. A megkereső (outreach) munka lényege: megtalálni, kapcsolatba lépni és toborozni olyan csoportokat, amelyek észrevétlenek, rejtőzködők vagy más módon nehezen elérhetők egy segítő program számára. (Ford és mtsai, 2007; Elwood és mtsai, 1995). Az egyszeri találkozástól a strukturált, hosszan tartó programokig terjed a skála. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a konzultánsi munka egyes szakaszait „kivisszük” az utcára: pl. a kapcsolatfelvételt, a gyors állapotfelmérést, a célok kitűzését (figyelembe véve a lehetőségeket: néha csak 51015 perc áll rendelkezésre, jobb esetben nem egy, hanem többszöri alkalommal). A megkereső munka felértékelődése tükrözi azt az ebben a fejezetben többször emlegetett szemléleti vitát, hogy miként tekintsünk a szerhasználó vagy függő személyekre: megvárjuk, míg eljutnak a mélypontig és segítséget kérnek, vagy pedig menjünk ennek elébe: keressük meg őket, és különböző technikákkal – többek között motiválással is – igyekezzünk segítő kapcsolatba vonni őket.

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave