Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


Az ártalomcsökkentés kanadai sikerei

Észak-Amerikában az ártalomcsökkentő modell Kanadában ért el komoly sikereket. Az Egyesült Államok ugyanakkor meglehetősen közvetlen nyomást gyakorolt a kanadai politikai döntéshozókra belpolitikai kérdésekben, ez behatárolta az ártalomcsökkentés mozgásterét is. Egy HIV-ellenes kanadai emberi jogi szervezet tanulmánya szerint a kanadai szövetségi kormány 2004 és 2005 között 271 millió dollárt költött drogpolitikára, ennek 73%-a a büntető-igazságszolgáltatás költségeit fedezte. További 51 millió dollár (14%) ment terápiás programokra, 26 millió pedig koordinációra és kutatásra, míg prevencióra és ártalomcsökkentésre mindössze 10 millió dollár (2,6%). A „büntetőjogi megelőzés” nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: míg 1994-ben az összlakosság 28,5%-a próbált ki valamilyen illegális szert, 2004-ben már 45%-uk. A kriminalizáció ráadásul számos nem kívánt mellékhatással járt, így például a HIV-pozitív vancouveri injekciós droghasználók 20%-a a börtönben kapta el a vírust. Ezzel szemben a droghasználat ártalmainak csökkentését célzó programok tudományosan igazolható hatékonysággal működnek, mégis csupán a források töredékéhez jutnak hozzá. Az elmúlt években volt némi pozitív előremozdulás ezen a téren, hiszen 2001-ben a büntetőjogi beavatkozásokra még a források 95%-át költötték (DeBeck, 2006).

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave