Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


Kelet-Európa és Ázsia: a szigor ára

Az intravénás droghasználat elsősorban Kelet-Európa térségeiben vált a járvány terjedésének fő hordozójává. 2003-ra az Oroszországban regisztrált HIV-fertőzött injekciós droghasználók száma elérte a 230 ezret, a hatóságok szerint azonban ez a szám jócskán alulbecsli a valódi fertőzött populáció nagyságát, amelyet a becslések 1–1,5 millióra tesznek. A WHO becslései szerint az 1997-ben HIV-fertőzéssel regisztrált személyek 90%-a injekciós droghasználó volt (Butler, 2003). A 144 milliós orosz lakosság körülbelül 1%-a HIV-fertőzött. Egy amerikai jelentés szerint a következő évtizedben a fertőzöttek száma akár 8 millióra nőhet, s ez a munkaerő 10%-ának kiesését és 11%-os HIV-prevalenciát jelenthet (NICR, 2002)! Ukrajnában a 49 milliós lakosságnak már jelenleg is több mint 1%-a HIV-fertőzött (UNAIDS, 2002). Oleksander Yaramenko, az Ukrán Társadalomtudományi Intézet vezetője 2003. februári jelentésében azt jövendölte, hogy Ukrajnában 2010-re 1,44 millióra fog nőni a HIV-fertőzöttek száma (Horodetska, 2003). Alapvető problémát jelent, hogy a HIV-pozitív droghasználók alacsony prioritást élveznek a hatékony antivirális (HAART) kezelés területén, és az állam a pénzügyi források hiányára hivatkozva gyakran megtagadja tőlük az ellátást – ezzel lassú és fájdalmas halálra ítélve őket. Az orosz hatóságok magatartását a HIV-járvánnyal szemben egészen 2003-ig a tagadás jellemezte: ekkor említette először Putyin elnök nyilvános beszédben a probléma létezését. A Globális Alap támogatása sokat javított a HIV-prevenciós és gyógykezelő programok helyzetén (Wolfe, 2005).

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave