Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


Szárkezelés mint kapcsolat, kontroll és irányítás

A lovasoktatás során a szabadon lovagláshoz elengedhetetlenül fontos a helyes szárkezelés elsajátítása. A lovas többek között a szárakon keresztül tartja a kapcsolatot lovával, finom jelzések segítségével irányítja őt. A szárkezelés módja sokat elárul a ló és lovasa közötti kapcsolatról. A durva, agresszív szárhasználat fájdalmat okoz a lónak, gyakran ellenállást, tiltakozást vált ki belőle és lovasa érzéketlenségéről tanúskodik. A másik véglet, amikor a lovas túlságosan laza szárkapcsolatot tart fenn lovával, aki így önálló életet kezd élni, saját feje után megy, figyelmen kívül hagyva lovasa jelzéseit, irányítási próbálkozásait. Lovasaink ilyenkor gyakran magyarázzák azzal viselkedésüket, hogy nem akarnak fájdalmat okozni, félnek, hogy túl durván nyúlnának lovukhoz. Mindkét esetben kiegyensúlyozatlanná válik a kapcsolat ló és lovasa között. Ideális esetben a ló finoman, rugalmasan támaszkodik a szárakon, amelyen keresztül lovasa egyértelmű, határozott, de nem durva jelzéseket ad neki. Ez biztonságot nyújt a lónak, és kiegyensúlyozott kapcsolatot jelent ló és lovasa között. Ezt az állapotot szaknyelven úgy szokták nevezni, hogy a ló „támaszkodik” a lovasa kezén. Az, ahogyan egy lovas a szárakat használja, ahogyan lovát irányítja, árulkodik arról is, ahogyan társas kapcsolataiban működik. Információt hordoz arról, milyen pozíciót tölt be kapcsolataiban, arról, hogy képes-e asszertíven érvényesíteni érdekeit, tud-e biztonságot nyújtó, kiegyensúlyozott, kölcsönösen kielégítő kapcsolatot kialakítani környezetével, vagy inkább alárendelődő, esetleg túlságosan domináns szerepet vállal.

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave