Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


Az alacsonyküszöbűség elve

Más szóhasználatban szokás az ártalomcsökkentő beavatkozási módokra alacsony küszöbű szolgáltatásként is hivatkozni (Rácz, 1999), utalva rá, hogy ezen szolgáltatások a küszöböt, azaz a klienssel szemben állított elvárásokat alacsonyabb szinten tartják, mint azok a kezelőhelyek, amelyek a kezelésbe vétel alapfeltételének tekintik az absztinencia iránti elköteleződést. Magyarországon például az alacsony küszöbű szolgáltatás kritériuma, hogy úgy segít, hogy közben ingyenes, mentes a bürokráciától. Igénybevételének nem feltétele az absztinencia, továbbá anonim, önkéntes, életkorhoz, lakóhelyhez nem kötött, és kliensközpontú. Fontos, hogy az ilyen jellegű szolgáltatások nem megtagadhatóak azért, mert a kliens éppen valamilyen szer hatása alatt áll. A hazai iránymutatás az ilyen, alacsony küszöbű tevékenységi formák közé sorol bizonyos pszichoszociális intervenciókat, az információs, valamint felvilágosító szolgáltatásokat, a telefonos információs és segélyvonalak fenntartását, a megkereső munkát (pl. utcán vagy akár táncos-zenés szórakozóhelyeken), a drop in („toppanj be” vagy melegedő) szolgáltatásokat, a tű- és fecskendőcsere szolgáltatásokat, valamint a szubsztitúciós kezeléseket (NCSSZI, 2006). Általában az ártalomcsökkentő szolgáltatások alacsony küszöbűek, de ország és hely függvénye, hogy ez mennyire valósul meg. A metadonszubsztitúciós kezelés például, ami egy klasszikus ártalomcsökkentő beavatkozás, hazánkban több európai országgal összehasonlításban viszonylagosan szigorúbb kritériumokhoz kötött. Emellett ez a kezelési forma – a kezelőhelyek kapacitásának korlátozottsága miatt – egyben az egyik legnehezebben hozzáférhető ellátás is hazánkban (Márványkövi, Melles és Rácz, 2006).

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave