Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


Az 1999-es törvénymódosítás

1998-ban az akkor hivatalba lépett kormány egyik első bejelentett intézkedése volt az úgynevezett szervezett bűnözés elleni törvénycsomag megalkotása, amelynek kábítószerekkel kapcsolatos szakaszai „drogtörvény” néven híresültek el (valójában külön törvényről ekkor se volt szó, a parlament 1999. március 1-jétől a Btk. drogjogi szakaszait módosította). Mindent összevetve a módosítás komoly szigorításokat tartalmazott, ugyanakkor néhány ponton kijavította a korábbi szabályozás hibáit. Az új szabályozás megkülönböztette a kábítószerfüggőket a nem függőktől (megoldva így a pusher-dealer problémát), minden esetben enyhébb büntetéseket rendelve a függőkre, de nem változtatva azon a helyzeten, hogy az egyes drogok nem voltak kategorizálva Magyarországon. A nem kábítószerfüggő személyek által elkövetett jelentős mennyiségű kínálati oldali cselekményekre (átadás, kínálás, kereskedés és forgalomba hozatal) bevezette a magyar büntetőjogban a halálbüntetés 1990-es eltörlése óta létező legsúlyosabb büntetési kategóriát, a 10 évtől 15 évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztést. Fontos változásként kerültek a törvénybe az úgynevezett védett helyszínek, melyeken a kínálati oldali cselekmények mennyiségi szempontoktól függetlenül rendkívül szigorúan kerültek meghatározásra. Ennek értelmében, ha a bűncselekményt oktatási, köznevelési, gyermekjóléti és gyermekvédelmi, közművelődési feladatok ellátására rendelt épületek területén, azok környezetében, a fegyveres erők vagy a büntetés-végrehajtási szervezet objektumaiban követték el, akkor a büntetés 5–10 évig tartó börtön kellett, hogy legyen, és ez természetesen érintette az egymásnak az iskolában vagy annak környékén, esetleg egy művelődési házban rendezett partin drogot átadó 15–16 éves fiatalkorúakat is. Ez a megoldás ismét céljaival ellentétes eredményt hozott, hiszen bár a fiatalkorú részére történő átadás ekkortól kezdve csak akkor volt szigorúbban büntetendő, ha az átadó személy felnőttkorú volt, a helyszín életkortól függetlenül súlyosított a cselekményen. Ráadásul a védett helyszínek bevezetésének elsődleges indokaként szolgáló „iskola előtti beetető drogdealerek” réme csak a bulvármédia képzeletében létezett, az illetékes jogalkalmazók szerint gyakorlatilag egyáltalán nem találkoztak e jelenséggel (Pelle és Dénes, 2000) – az oktatási intézményekben egymásnak haszon nélkül drogot adó tinédzserek már sokkal valósabb jelenségnek számítottak.

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave