Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


Szülői traumatizáció és gyermeki addikció

A Franciaországban élő Varga több tanulmányában is foglalkozik fiatal toxikománok szüleinek életútjával és személyiségfejlődésével. Mint egy szülők pszichoterápiájára specializálódott fogadóközpont vezetője igen nagy jártassággal rendelkezik ezen a területen. Tapasztalatai szerint a később toxikománná váló gyerekek szüleinek történetében halmozott traumatizáció figyelhető meg. Ennek kezdete többnyire saját gyermekkorukra nyúlik vissza, és anyjukkal való kapcsolatukhoz köthető. A továbbiakban a traumatizáció sorozatosan megismétlődik, a szülő személyisége egyre mélyebben sérül, mert – ahogy Masud Khan feltételezi – az anya által biztosított védőernyő és „kisegítő én” elégtelen. Már a korai időszakban gyakori a szeparáció, az elhagyás vagy valamelyik szülő halála. A viszontagságos gyermekkor után az ifjúkorba lépve túl korai autonómia tapasztalható. A fiatal szinte átmenet nélkül lép be a felnőtt világba, ott hirtelen nagy felelősséget vállal, és sebezhetőségét elrejtve viselkedésében defenzív, fokozottan alkalmazkodó. Párválasztásában infantilis tendenciák lelhetők fel. „A korai pregenitális impulzusok döntő szerepet játszanak a párválasztásban. Az oralitás, a hiány, a narcisztikus sérülés néha olyan viharos kárpótlást kereshet egy idealizált találkozásban, amelynek elvesztését – tekintettel a kisgyermekkor törékeny rétegeire – nagyon nehéz elviselni.” (Varga, 1993.) A saját gyermek megérkezésével kapcsolatosan pedig így ír a szerző: „A gyerek érkezését meg fogja határozni az a körülmény, hogy szülei milyen fogadtatás kíséretében jöttek világra. A korán árván maradt Laiosz nem tehetett mást, csak azt, hogy újra átélette fiával, Oidipusszal az apai elhagyás általa már elszenvedett tragédiáját. Mások pedig egy túlkompenzáció hevében rálicitálnak a szeretetre és a bőségre. Egyetlen törés, egyetlen frusztráció sem érheti a gyermeket, akit annyira vártak.” A felnövekvő gyermekkel aztán tudattalanul „újraéletik” saját korábbi traumáikat (elválás, elhagyás, csábítás, túlvédés), és a feldolgozatlan problémák óriási erővel lépnek színre a gyermek serdülőkorától kezdve. Fonagy és Target koncepciójával összhangban Varga rámutat, hogy „...a fiatal toxikomániája egy generációkon át íródó tragikus történet végkifejlete, egy olyan ismétlődő traumatizáció tetőpontja, amelyről a főszereplők is ritkán tudnak” (Varga, 1993).

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave