Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


A droghasználat családi háttere1

A családi tényezők szerepe nem hangsúlyozható eléggé a pszichoaktívszer-függőség kialakulásában és fennmaradásában. Az addikciók terápiájával foglalkozó szakirodalom többnyire kiemelt jelentőséget tulajdonít a családnak, hangsúlyozva, hogy az addikciók csak a család mint rendszer kontextusában érthetők meg és kezelhetők eredményesen (Harbin és Maziar, 1975; Noone és Reddig, 1976; Klagsbrun és Davis, 1977; Kállai, 1992). Nemcsak a családterápiás irodalomról (Kaufman és Kaufman, 1979; Stanton, 1981; Stanton és Todd, 1982; Levin, 1998) van itt szó, amelynek esetében magától értetődő ez a szemlélet, hanem a terápiás közösségek (Clerici és mtsai, 1988) vagy a farmakoterápiás intervenciók (Kosten, Jalali, Hogan és Kleber, 1983; Kosten, 1986; Kosten, Hogan, Jalali, Steidl és Kleber, 1986) esetében is nagy hangsúlyt kap a családtagok lehetőség szerinti involválásának jelentősége a terápiás folyamatba. Egyértelmű tapasztalat ugyanis, hogy a patológiás családi rendszer nemcsak a drogfüggőség kialakulásában játszik alapvető szerepet, hanem, amennyiben a családi viszonylatok érintetlenül maradnak, úgy az absztinencia elérése, illetve fenntartása is veszélyeztetett (Hoyer, Cserne és Tremkó, 1994; Demetrovics, 1998; Demetrovics és Kardos, 2001; Schwartzman, 1975; Stanton és mtsai, 1978; illetve lásd jelen kötetben Komáromi, 2009; Hoyer, 2009, valamint Barát és Demetrovics, 2009 fejezeteit). Gyakori megfigyelés, hogy a már absztinens drogbetegnél a relapszus a változatlan családi rendszerbe történő visszakerülés eredményeképp következik be. E tekintetben a család kifejezett presszióval élhet, hiszen a megelőző patológiás családi homeosztázis helyreállítása, új egyensúlyi állapot kialakulásának hiányában, a család alapvető „érdeke”. A drogfüggő állapotának javulása ugyanis a családi rendszer megbomlását eredményezi, ami egyfajta „családi detoxifikációs ciklus” (Textor, 1987) beindulását idézi elő, amelyben a család hajlamos szabotálni a drogfüggő családtag terápiáját (Stanton, 1979). A családi viszonyok változatlansága esetén gyakran a családtól való elszakadás válik a tartós absztinencia feltételévé (Vaillant, 1966a).

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave