MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


Drogfüggők szüleinek jellemzői

Heroinisták családja vonatkozásában az egyik gyakran leírt jelenség a „csonka család” (broken home), amit többnyire az apa jelen nem léteként (absent father) definiálnak a szerzők (Chein, 1964; Cancrini és mtsai, 1970; Haastrup és Thomsen, 1972; Carney, Timms és Stevenson, 1972; Rosenberg, 1969, 1971; Bekir, McLellan, Childress és Gariti, 1993). Az eredmények azonban nem teljesen konzisztensek e tekintetben; így egyes kutatások (Fawzy, Coombs, Simon és Bowman-Terrel, 1987) nem támasztják alá ezt a megfigyelést, míg mások (lásd pl. Vukov és Eljdupovic, 1991) ezzel pont ellentétesen, az ép, kétszülős családi struktúrát találták a leggyakrabban előforduló mintázatnak opiátfüggők körében. Az inkonzisztens eredményeket részben magyarázhatja a klinikai vizsgálatok azon eredménye, miszerint az apa „jelen nem léte” nem szükségszerűen fizikai hiányt jelent, hanem sok esetben érzelmi, szimbolikus távolságot tükröz (Stanton és mtsai, 1978). Schwartzman (1975) a heroinisták apját illetően két típust különít el. Az elsőt „stróman”-nak nevezi, jelezve, hogy ez a típus, bár környezete agresszívnak és autoriternek észleli, valójában azonban könnyen kontrollálható az anya által. A másik, az anyával szemben nyíltan másodlagos szerepet betöltő apát Schwartzman „távollevő”-nek (distant) nevezi, megjegyezve, hogy a családdal szembeni távolságtartás az első típusnál is megjelenik.

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave