Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


A pszichoterápia fogalmának változásai

A pszichoterápia a 19. század végén a medicinán belül, orvosi gyógymódként jött létre. Felismerték, hogy a tünetek és panaszok mögött lelki tényezők állhatnak, megszületett a lelki betegség koncepciója, és erre lélektani eszközökkel próbáltak hatni (Csabai, 2007). Szuggesztió, hipnózis, majd terápiás beszélgetés, és később sokféle pszichológiai módszer került ebbe az eszköztárba. Később a kialakult helyzetet a pszichoterápia medicinális modelljének szokták nevezni. Ez a modell részben ma is él, és sok olyan következménye van, amely nehézségeket okoz, és vitákat vált ki. Sokan kételkednek abban, hogy a lelki eredetű tünetek, a viselkedés problémái joggal tekinthetők-e betegségnek, a szomatikus gyógyításban működő betegszerep és a terapeuta-beteg kapcsolat alkalmas-e a pszichoterápiás feladatokra, továbbá a pszichoterápia költségei kit terheljenek, betegbiztosítási rendszereket-e. Később több más modell is kialakult, a medicinális paradigma fennmaradását segítette az orvoslásban a biopszichoszociális szemlélet elterjedése, amely felváltotta a korábbi – sokak szerint dualistának mondott – megkülönböztetést a testi és a lelki között, és a testi betegségekben is fontossá váltak, és gyógyítási feladattá lettek a viselkedési, illetve pszichés problémák.

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave