Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


A pszichoterápia modelljei, paradigmái

A hatás, hatékonyság, az irányzatokon túli megközelítések nem függetlenek a pszichoterápia alapmodelljeitől. Már említettük, hogy az orvoslásból kinövő pszichoterápia a medicinális modellt vette át, ebben betegség, gyógyulás, kezelés, szövődmény stb. a testi orvoslás jelentési konnotációit hordozza. A betegségeknek van önálló lefolyásuk, a sebek begyógyulnak, a betegség miatti funkciók visszaállnak az eredeti állapotba. A medicinális modellt leginkább képviselő pszichoanalízis ennek megfelelően kiirtotta a gócokat (eltüntette a komplexusokat), helyreállította a mentális működéseket stb. Fontosnak tartotta, hogy kielégüljenek a pszichofiziológiai szükségletek, ilyen értelemben volt fontos a módszerben a szexualitás mint alapvető emberi szükséglet. A tudattalan lelki tartalmak felszínre hozása és beépítése a személyiségfunkciókba ugyancsak egyfajta funkcionális terápiás elv. A medicinális modellen kívül azonban más modellek is felszínre kerültek, érdekes módon részben a pszichoanalízisből eredően is. A fejlődési – egyedfejlődési – paradigma például, ami a pszichoanalízisben a gyermekkori traumák és fejlődési károsodások értelmezésére korán felszínre került, már nem fért teljesen össze az orvosi modellel, ez később Rogers, illetve a humanisztikus pszichoterápiás iskolák nyomán önállósult, legalább a személyiség öntörvényű növekedési modelljeként említik. Míg a pszichoanalízisben a terápia inkább a gépjárművek nagyjavításához vagy a házak rekonstrukciójához hasonló elképzelést követ, a fejlődési, növekedési modellben a terápia katalízis a megrekedt fejlődés felszabadítására. Ez a modell már a pszichoanalízisben is megjelent, Bálint Mihály híres „faúsztatásos” hasonlata szerint a terápiás hatás néha a természetes folyamatok akadályainak eliminációjából áll, és akkor a folyamatok maguktól is tovább haladnak (Buda, 1981).

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave