MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Csárdás László, Bóna Judit (szerk.)

Sokszínű beszédtudomány


Módszer

A vizsgálatban tíz adatközlő nő hangfelvételét elemzem. 19 és 25 év közöttiek. Ép hallású, ép beszédű budapestiek. Legalább középfokú végzettséggel rendelkeznek. Feladatuk 72 mondat pontos elismétlése volt. A mondatok mindegyike húsz szótagból állt. Három kategóriába voltak sorolhatók: általános jelentésű mondatok (megtörténte lehetséges egy valóságos szituációban), rendhagyó jelentésű mondatok (megtörténte nem lehetséges vagy nagyon valószínűtlen egy valóságos szituációban), szintaktikailag hibás (szórendhibás, névelőhibás, egyeztetési hibás) mondatok. Minden csoportban 24 mondat szerepelt. A tartalmas szavak (és mondatrészek) száma alapján a mondatok négy csoportba voltak sorolhatók: öt, hat, hét és nyolc mondatrészes mondatok. Mindegyik kategóriába 18 mondat tartozott, arányosan elosztva a fenti három csoport között. Minden mondat igei állítmányú volt. Az alanyi, tárgyi és határozói bővítmények az állítmány bővítményei, a jelzők az alany bővítményei voltak. A mondatok felépítése:

Sokszínű beszédtudomány

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 814 0

A kötet a beszédtudományok igen szerteágazó, sokszínű kutatási témáihoz kapcsolódóan mutat be néhány vizsgálatot. A beszéd temporális elemzései mellett olvashatunk a megakadásokról, a beszédfeldolgozási folyamatokról, a kétnyelvűség pszicholingvisztikai vonatkozásairól, tipikus és atipikus beszélői csoportokról, szűrőeljárásról és nyelvi fejlesztésről. A tanulmányok reményeink szerint hasznos olvasmányul szolgálnak mindenkinek a szűkebb és a tágabb szakmából, fonetikával és pszicholingvisztikával foglalkozóknak egyaránt, és mindenkinek, aki érdeklődik a beszéd folyamata iránt.

Hivatkozás: https://mersz.hu/csardas-bona-sokszinu-beszedtudomay//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave