Stocker Lőrinc

Thermographia Budensis


2 Aqua mineralis vagyis ásványvíz elnevezést Stocker is használta. A 2004-es EU-csatlakozás előtti időkig az olyan vizeket értettük ezen, melyek oldott anyag koncentrációja > 1000 mg/l, vagy az oldott anyag koncentrációja > 500 mg/l és emellett jelentős a CO2-tartalma vagy biológiailag aktív elemeket tartalmaz (Li, Br, I, F, As, S, Ra), melyek koncentrációja: 1-20 mg/l közötti. 2004 óta EU harmonizált definíció van érvényben. Természetes ásványvíz: természetes állapotában emberi fogyasztásra szánt, hivatalosan elismert víz, amely védett felszín alatti vízadó rétegből – egy-vagy több természetes, vagy mesterségesen feltárt forrásból vagy kútból – származik. Eredendően szennyeződésmentes, ásványianyag- és nyomelemtartalma, valamint egyéb összetevőinek következtében egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. Összetétele és hőmérséklete közel állandó, vagy a természetes ingadozás határain belül van, és a „természetes ásványvizekben természetesen előforduló összetevők, valamint az azokra vonatkozó maximálisan megengedett határértékek” a palackozáskor nem haladják meg az ott megengedett értékeket és mikrobiológiai szempontból megfelel  a  rendelet  előírásainak.

Thermographia Budensis

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 734 1

Laurentius Stocker, Buda városának főorvosa 300 éve, 1721-ben jelentette meg latin nyelven a Thermographia Budensist (Budai hévíztan), mely az első, máig legteljesebb mű a budai hévizekről és gyógyfürdőkről. A könyv a kor tudományos színvonalán foglalja össze a budai hévizek hidrogeológiáját, fizikáját, kémiáját, biológiai hatásait és orvosi alkalmazását. Ez a kötet az eredeti, 1721-es kiadás facsimiléjét, 300 év után elkészült első magyar fordítását, a szerzőről és művéről készült tanulmányt tartalmazza Áder János köztársasági elnök úr előszavával.

Hivatkozás: https://mersz.hu/stocker-thermographia-budensis//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave