Így hozd ki magadból a legtöbbet! – 11 módszer önfejlesztéshez

2023. 11. 23.

FacebookXPinterestLinkedIn

Egyre gyakrabban emlegetett kifejezés mind a közbeszédben, mind a pszichológiai témájú cikkekben az önfejlesztés. Mit is jelent pontosan ez a képességünk, mely területeket foglalhatja magában önmagunk fejlesztése, és milyen módszerek alkalmasak a megvalósításra? Fontos utánajárni a legfőbb lépéseknek, hiszen bár könnyen gondolhatnánk, hogy nincs másra szükség, csupán önmagunkra, az út sokszor mégsem könnyű.
Önmagunkkal foglalkozni több szempontból sem egyszerű feladat. Egyrészt rossz berögződésünk lehet, hogy saját magunkat nem helyezhetjük előtérbe, hiszen ez valamiféle egoizmust sugall. Pedig a valóság az, hogy ha saját magunkat a megfelelő pályára helyezzük, az az emberi viszonyainkra is építően hat. A másik nehézség az önfejlesztés útján lépkedve, hogy akár komolyabb, mélyen elásott gondolatokkal, vágyakkal, elnyomott érzésekkel is szembe kell néznünk. Ez a tény minden építő folyamatra igaz, ezért érdemes kitartani és megerősíteni az elhatározást az első komolyabb kihívásoknál. Nézzük, hogyan segíthetünk saját magunknak, és milyen módszerekkel vághatunk bele az önfejlesztés komplex folyamatába!

Miért fontos az önismeret fejlesztése?

Az önfejlesztés összetett fogalom: magába foglal minden olyan dolgot, ahol tudatos munkával növekedést érhetünk el. Túlléphetünk félelmeinken, csiszolhatjuk egyes képességeinket, levetkőzhetjük rossz szokásainkat, alakíthatunk kevésbé szeretett tulajdonságainkon. Az önfejlesztés lehet szakmai vagy emberi előrelépés, érintheti a szellemet, de a lelket, az érzelmi életünket is. Éppen emiatt sokféle módon juthatunk hozzá közelebb, miközben a cél ugyanaz: ledönteni egy korlátot, elégedettebbé, termékenyebbé válni az élet eltérő területein.

Az első lépés: az önismeret

Lehet magánéleti vagy szakmai válság, régóta érzett üresség vagy kiégés, esetleg a döntésre való képtelenség az ok, amiért felmerül az önfejlesztés igénye. Az első lépést mindig az önismeret jelenti. A haladás ugyanis csak úgy érhető el, ha tisztán megfogalmazzuk: hol tartunk, milyen kompetenciákkal, milyen érzelmi háttérrel rendelkezünk. Amíg ezeknek a tényezőknek nem vagyunk tudatában, addig a célok is kevésbé lehetnek tiszták és konkrétak.
Az önismeretről persze tudjuk, hogy folyamatos feladatot jelent az életünk során. Változni mindig változhatunk, egészen gyökeresen, vagy akár apróságokat illetően is. A lényeg, hogy találjunk valamit, ami lendületet ad és kapaszkodót teremt.

Önismeret és lifelong learning

Az élethosszig tartó tanulás képessége rendkívül fontos lett a XXI. században szükséges kompetenciák között, hiszen a világ körülöttünk annyira gyorsan változik, hogy minden szakmában elengedhetetlen az állandó tanulás, a továbbképzés, a friss információk megszerzéseés az új körülményekhez való alkalmazkodás.
Míg a lifelong learning lényege, hogy továbbépítjük ismereteinket egy adott témán belül, vagy esetleg teljesen új területekre kalandozunk, addig az önfejlesztés során gyakran válik feladattá, hogy elsőként lebontjuk a falakat, illetve visszalépünk kettőt-hármat. A személyes növekedés során szembe kell néznünk azzal is, ha egy elágazásnál nem a megfelelő irányba kanyarodtunk, és ez okozott fennakadást az életünkben. Ehhez mérten pedig vissza kell térnünk az adott kereszteződéshez, hogy újradefiniálhassuk az úti célt.

Mi szükséges a sikerhez?

Az önfejlesztés folyamata akkor vezethet sikerhez, ha azzal a tudattal vágunk bele a munkába, hogy akár hosszú időt is igénybe vehet az előrelépés. Fontos, hogy alapos mérlegelést követően határozott döntést hozzunk, és ne csak belekóstoljunk az önfejlesztés egy-egy fázisába. Emellett lényeges – akár írásban is – nyomatékot adni a kitűzött céloknak, és a megfelelő kitartással és lelkesedéssel elindulni, hogy ne adjuk fel a küzdelmet az első akadályoknál. Ne feledjük, az önfejlesztés nemcsak kihívásokat állít elénk, hanem pozitív élményt is jelenthet: megismerhetjük kompetenciáinkat, szembesülhetünk vele, miben kell fejlődnünk, és örülhetünk annak, hogy a fejlődésre mindig van mód.

A legjobb önfejlesztési tippek

Az első feladatunk tehát saját magunk megfogalmazása. Választ kell találnunk a „ki vagyok én?” kérdésre, ami nem mindig egyszerű. Mivel az emberi személyiség számos rétegből épül fel, az önismeret maga is több szinten valósulhat meg. Elsőként érdemes az általános tudnivalókat összegyűjteni saját magunkról: alapvető nehézségeinket, erényeinket, mit szeretünk magunkban, milyen jellemzőinken változtatnánk szívesen?
Ezután mélyebbre is áshatunk: őszintén elemezhetjük a tetteinket, döntéseinket, a válaszutakhoz való viszonyulásunkat. Ilyenkor gyakran szakértői segítség lendít előre, és támogat abban, hogy akár régebbről hozott traumákat feldolgozva léphessünk előre.
A harmadik lépcsőfok a társas kapcsolataink feltérképezése. Az önismereti munkára, valamint ezzel együtt az önfejlesztés folyamatára sokféle módszert alkalmazhatunk, a különböző szakaszokban akár más-más metódusokat is. Nézzünk néhány önfejlesztő tippet!

1. Önfejlesztő könyvek

A könyvpiacon ma már számos hasonló témájú kötet megtalálható, de legyünk óvatosak! Mielőtt kiválasztjuk a számunkra legszimpatikusabb kötetet, tájékozódjunk annak hitelességéről. Nézzünk utána, ki a szerző, mi a végzettsége, van-e szakmai múltja. Kérjünk ajánlást, akár számunkra hiteles szakembertől.
A hasonló könyvek általában végigvezetnek minket egy felismerési folyamaton. Az olvasás során sok kérdést kell megválaszolnunk: készüljünk papírral, ceruzával, és rögzítsük válaszainkat. A könyv feldolgozása sok esetben az első lépés, amelyet később terápia is követhet. Ne ijedjünk meg, ha a kötet végére érve ennek igénye felmerül bennünk. Ez is egy eredmény, hiszen egy következő lépcsőfokra visz.

2. Naplóírás

A naplóírás szintén nagy segítségünkre lehet már az önfejlesztési folyamat kezdeteitől, hiszen azzal, hogy megfogalmazzuk, mi történt velünk, milyen érzések munkálkodnak bennünk, mit szerettünk vagy nem szerettünk adott életszakaszainkban, nemcsak reflektálunk önmagunkra, de nagyobb teret biztosítunk arra is, hogy kívülről nézzünk a helyzetünkre, nehézségeinkre. Ez pedig megkönnyíti a céljaink definiálását.

3. Blogok, vlogok, podcastok

Remek lehetőség a mai világunkban, hogy számos szakmai beszélgetést könnyedén elérhetünk. Amennyiben az élet bármely területével kapcsolatos, önfejlesztést érintő műsorokat hallgatunk, vagy blogokat olvasunk, szintén nézzünk utána a szereplők hitelességének. Az ilyen témájú műsorok abban is támogatást jelenthetnek, hogy hétköznapi emberi történetekkel találkozhatunk, amelyek által tisztább képet kaphatunk.
Külső szemlélőként mindig könnyebb felmérni az ok-okozati összefüggéseket egy folyamat mögött, ez a fajta tudatosítás pedig segíthet párhuzamokat vonni a saját életünk egyes szakaszaival. Mások példái lendületet, kapaszkodót, akaraterőt adhatnak nekünk a változtatáshoz vagy a továbblépéshez.

4. Önismereti tesztek elvégzése

Sokszor egy-egy felismeréshez elég néhány magunkra fordított óra, amely aztán segít határozottan megfogalmazni a gondjainkat, céljainkat, sőt akár magát a változást is elindítja bennünk. Számosönismereti tesztteltalálkozhatunk nemcsak a könyvek hasábjain, de az interneten is. Szintén elengedhetetlen a hiteles forrás, ha hasonló munkába kezdünk: csakis szakmailag ellenőrzött tesztekkel dolgozzunk.

5. Önfejlesztő tréningek, workshopok

Sokaknak könnyebb csapatban fejlődni vagy célokat kitűzni. Akadnak embertípusok, vagy épp élethelyzetek, amikor az segít, hogy közösségben tanulhatunk: egyszerűen kell a bátorító szó, az összefogás lehetősége, vagy a sorsközösség megélése.
Ha az önfejlesztés útjára lépünk, mind szakmai, mind emberi kompetenciákat erősítve számos workshop és tréning áll rendelkezésünkre. Sokszor elég néhány alkalom, hogy elsajátítsunk egy új képességet vagy nézőpontot, amely aztán hatalmasat lendít az életünkön. Az ilyen típusú programok azért is támogatóak, mert új embereket ismerünk meg, akik kívülről látnak rá az életünkre, ezáltal új nézőpontokból világíthatják meg elakadásainkat.

6. Változtatás a szokásainkon

Egyes berögzült rossz szokásainkon igazán nagy kihívás változtatni, és ebben semmiképpen sem mellőzhető a tudatosság. Ez az önfejlesztés egyik legmagasabb lépcsőfoka, amely során nemcsak elhagyunk bizonyos frázisokat, hanem helyettük azok egy pozitívabb formáját vesszük fel, és ezt természetes viselkedésként építjük be személyiségünkbe. Ma már mobilappokon keresztül is támogatást szerezhetünk ehhez , amelyek ellenőriznek, figyelmeztetnek, kérdeznek és önreflexióra késztetnek, hogy ne akadjunk el a munkában.

7. Online tanulás

Köszönhetően a technika vívmányainak, ma már szinte bármit megtanulhatunk akár az otthonunk falai között is.Ha olyan élethelyzetben vagyunk, hogy nem tudunk elkezdeni egy iskolát, de tanulni vágyunk, nem feltétlenül kell feladni ezt az álmunkat. Az online tanulás segíthet abban, hogy jól megszervezzük a feladatainkat, és hatékonyan osszuk be az időnket.

8. Testedzés

Sokszor a lélekkel foglalkozó szakemberek is javasolják a rendszeres mozgás bevezetését: a sport az egyik legjobb önfejlesztő módszer.Nemcsak a testünkre van remek hatással, hanem stressz-és szorongásszintünket is csökkenti. A sportban való türelmes előrelépés, határfeszegetés nagyon jó példát adhat életünk más területeire vonatkozóan.Az önfejlesztés részeként ugyanis nemcsak testünk teljesít egyre többet és jobban, de önbizalmunk, önmagunkban való hitünk is erősödik, hiszen látjuk: kitartó munkával kézzelfogható az eredmény.

9. Kilépés a komfortzónából

Néha igazán nagy levegő kell ahhoz, hogy valami olyat tegyünk meg, amit előtte soha. Vagy ha valamitől tartunk, és nem vagyunk biztosan benne, hogy alkalmasak lehetünk a feladatra. A komfortzónából való kilépésre nagyon jó példa lehet akár egy utazás egyedül: amikor magunknak kell kitalálni és megoldani mindent.Ilyenkor is adjunk időt magunknak: nem biztos, hogy rögtön az első nehézséget tökéletesen megoldjuk, de minden alkalommal egyre több pozitív élményre tehetünk szert.

10. Vizualizációs módszerek

Pszichológiai kutatások tömkelege bizonyította, hogy a vizualizáció hatásai kézzelfoghatóak, éppen ezért érdemes élni ezzel a módszerrel. Ha egy nehéz vizsga előtt állunk, érdemes elképzelnünk, ahogy sikeresen szerepelünk. Ha új készségeket sajátítunk el a munkánk során, gyakoroljunk minél többször fejben, akár zuhanyzás közben, napi néhány percben. A vizualizáció érzelmi síkon is jó barátunk lehet: ne féljünk elképzelni a vágyott célt, párbeszédet, megvalósult álmot.Bízzunk a gondolat teremtő erejében az önfejlesztés során is!

11. Csatlakozás közösségekhez

Az új közösségekkel való találkozás nemcsak a konkrét önismereti csoportok kapcsán segítheti az önfejlesztést. Alapvetően felfrissülést hoz a személyiség számára, hiszen az új impulzusok nemcsak formálnak és alkalmazkodásra késztetnek minket, de olyan készségeinkre is felhívhatják a figyelmünket, amelyeknek eddig nem voltunk tudatában.

Ne féljünk az önfejlesztés útjára lépni!

A fentiekből látható, hogy rengeteg lehetőségünk van támogatni a személyes fejlődésünket.Ha félelmeink vannak, kezdjük azzal a módszerrel, amely a legközelebb áll hozzánk, amely a legkisebb erőfeszítést igényli, majd szépen fokozatosan nyissunk a többi lehetőség felé.

Az önfejlesztés útján való haladás nemcsak szembenézéseket, kihívásokat és kérdéseket hoz majd magával, hanem sok meglepő, de felszabadító választ is, valamint valódi sikerélményeket.A munka során ugyanis megtapasztalhatjuk, hogy a legjobb, ha az életünk irányítása a mi kezünkben van. Ne engedjük át senkinek, ne sodródjunk céltalanul, és főleg ne féljünk a hullámoktól. Az önfejlesztés során megtanulhatjuk, hogyan tekintsünk ezekre előrevivő, nem pedig veszélyt jelentő akadályokként.

Kivonat
fullscreenclose
printsave