MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Pléh Csaba

A lélek és a nyelv


A mentális szótár és a szófelismerés

A nyelvet illetően a modern pszichológia egyik legfontosabb felismerése – és ez szóhasználatát is alapvetően befolyásolja –, hogy a nyelvi rendszerre vonatkozó fogalmakat befelé vetíti, a fejünkben is elhelyezi. Feltételezi, legalábbis az 1950-es évek második felétől, Chomsky fellépése óta, hogy mondatalkotó nyelvtani készségünk alapja az, hogy a nyelvtan mindannyiunk fejében ott van, a grammatikát mindannyian felépítjük, s azután beszédünket ez irányítja. Ugyanígy feltételezi a pszichológia, hogy a szótár is a fejünkben van. Erre a gondolatmenetre alapozva használja a mentális szótár fogalmát. Hétköznapi szóhasználatunkban úgy gondoljuk – és a pszichológus felfogása ettől némileg eltér –, hogy a szótár az a könyv, amelyben elhelyezkedik a nyelv szókincse egyfajta elrendezésben, többnyire formai alapon, ábécérendben, de lehet fogalmi körök szerint is, mint a tematikus segédletek esetében. Legtöbbünk számára azonban a szótár a kétnyelvű szótárt jelenti, ahol az adott két nyelven megfeleltetik egymásnak a szavakat. Ehhez képest a pszichológus azt mondja, hogy a szavak eredetileg a fejünkben vannak, és onnan kerülnek a szótárba. A nyelvfilozófus szerint pedig a szavak eredetileg a nyelvi gyakorlatban léteznek, és onnan kerülnek a fejünkbe. A kiindulópont mindenesetre az, hogy a fejünkben lévő szórendszer a nyelvhasználat alapja. A szavak építőkövekként sorakoznak a fejünkben, és ezeket az építőköveket aktiváljuk a tényleges beszéd során.

A lélek és a nyelv

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2015

ISBN: 978 963 059 681 7

Hogyan lesznek a hangokból szavak? Tényleg megértünk három szót másodpercenként? De akkor miért értjük félre egymást? Mert a pillanatnyi lelkiállapotunk alapján beszélünk? Mit hallunk a mondatok mögött? Mi a társalgás logikája? Hogyan bővítjük új szavakkal agyunk szótárát? Miért tanul meg egy kisgyerek olyan hamar beszélni? És egyáltalán: hogyan működik az agyunkban mindaz, amit beszédnek nevezünk? A Pont könyvek sorozat új darabja, A lélek és a nyelv érthető és logikus válaszokkal szolgál, határozott pontokat téve a kérdőjelek helyére.

Hivatkozás: https://mersz.hu/pleh-a-lelek-es-a-nyelv//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave