Gősi Zsuzsanna, Magyar Márton (szerk.)

A tanulás-tanítás folyamatának sajátosságai sport(os) nézőpontból


Az MKOSZ által akkreditált kosárlabda-akadémiák és az államilag elismert sportakadémiák rendszere

A látvány-csapatsportágak első osztályú bajnokságaiban szereplő sportszervezetekben – a sportteljesítményen túl – a szurkolókkal, szimpatizánsokkal, támogatókkal kialakított kapcsolat érzékeny és meghatározó jellemzője a hazai, ezen belül a helyi utánpótláscsapatokból kikerülő játékosok száma, a felnőttcsapatban betöltött szerepük, a végeredményt alakítani tudó képességük. E szempont miatt is létfontosságú, hogy minél több utánpótláskorú játékos kerüljön beépítésre az NB1-es csapatokba. Az utánpótlásképzés sportszakmai csúcsát a tehetségekkel dolgozó, kiemelt akadémiák jelentik. Jelen áttekintés időrendben mutatja be, hogy miként jött létre a magyarországi kosárlabda sportágon belül a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége által akkreditált akadémiai rendszer, továbbá mikor és milyen céllal hívták életre az államilag elismert sportakadémiai rendszert.

A tanulás-tanítás folyamatának sajátosságai sport(os) nézőpontból

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2023

ISBN: 978 963 454 907 9

Az ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézete évek óta jelentet meg szakkönyveket, amelyek a sporttudomány aktuális kérdéseire keresik a választ. A mostani kötet címe sokat elárul a tartalomról: „A tanulás–tanítás folyamat sajátosságai sport(os) nézőpontból” – azaz a hangsúly ebben a kiadványban elsősorban kifejezetten az oktatás tapasztalataira helyeződött. Egészen új módszerek (mint a MIP-NPET mentorprogram), területek (mint a női labdarúgás edzői munkája) és kritikus időszakot megélő szervezeti formák (kosárlabda-akadémiák), illetve a speciális edzőképzés alkotják a kötet témáit. Fontos kiegészítőként jelenik meg a mozgásterápia gyógyító alkalmazása, továbbá a pandémia hatása a szponzorációra. A szerzők, akik többségében az ELTE oktatói, nagyon alapos munkát végeztek. Az adott témakör elméleti és gyakorlati oldalát is bemutatták, és kifejezetten hasznos következtetésekre jutottak.

Melegen ajánljuk ezt a kötetet a sportok, különösen a sportoktatás iránt érdeklődőknek, illetve mindazoknak, akiket a sport különböző aspektusai érdekelnek.Prof. em. Bárdos György

Hivatkozás: https://mersz.hu/gosi-magyar-a-tanulas-tanitas-folyamat-sajatossagai-sportos-nezopontbol//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave