MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Fülöp József

Magyarország geológiája. Paleozoikum I.


Tabajdi Evaporit formáció

A Tabajdi formáció a Balatonfelvidéki Vöröshomokkő és a Dinnyési Dolomit közötti, a fáciestörvény szerint laterálisan összefogazódó, ill. üledékfolytonossággal egymásra települő, uralkodóan evaporitos képződményekből álló litosztratigráfiai egység. Sztratotípusa a Tabajd T-5 jelű fúrás 600 és 974 m közötti rétegsora (95). Felszíni feltárása nincsen. Az eddigi adatok szerint a Csór-7 jelű fúrástól kezdődően északkelet felé található. A Vértes K-i előterében a T-5 jelű fúráson kívül az Alcsútdoboz Ad-2 jelű fúrás is feltárta (98, 99). Több fúrás harántolta a Velencei-tó DK-i oldalán is (Dinnyés Di-3, Gárdony Gá-1a) (102). Legnagyobb (valódi) vastagsága 300 m, de kisebb vastagságú, többszörös közbetelepülésként mind a fekvő, mind a fedő formációban előfordul.

Magyarország geológiája. Paleozoikum I.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 038 0

A Magyarország geológiája: Paleozoikum I. című kötet Északnyugat-Magyarország paleozóos képződményeinek szintézise. Nagy súlyt kapott a földtani megismerés története és a lehetőleg teljes irodalomjegyzék. Önálló fejezetek a rétegtani egységek elterjedésének, településének és tagolásának ismertetése, a földtani kifejlődés jellemzése, a bio- és litosztratigráfiai értékelés, a fejlődéstörténet és az ősföldrajzi kapcsolatok. Jelentőségének megfelelően a gyakorlati hasznosítás témája is tárgyalásra kerül. A könyv sajátos értéke a földtani alapszelvények kiemelt bemutatása, valamint a nagyszámú ábra és fotótábla.

Hivatkozás: https://mersz.hu/fulop-magyarorszag-geologiaja-paleozoikum-i//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave