MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Gloviczki Zoltán

Bevezetés a pedagógiába


Összefoglaló kérdések, feladatok

 1. Mi a nevelés?
 2. Hogyan viszonyítaná egymáshoz a nevelés és az oktatás fogalmát?
 3. Igazolja a nevelés meghatározásának egyes elemeit!
 4. Mennyiben nevezhető a szülő, a pedagógus summásan „jó” vagy „rossz” nevelőnek?
 5. Milyen szempontokból ragadható meg egy gyermek „fejlődése”? Mi a jelentősége e folyamat és szakaszai előzetes ismeretének?
 6. Mi a szocializáció? Milyen főbb szakaszai lehetnek, s mi ezek ismeretének jelentősége a gyakorlati pedagógiai munkában?
 7. Melyek a fő hangsúlyai a humanisztikus pszichológiai-pedagógiai irányzatnak? Mely szempontjaival termékenyítheti meg előremutatóan a „hagyományos” pedagógiát? Milyen szempontból vitathatjuk általános érvényét?
 8. Miért és milyen határok közt kapcsolhatjuk össze a nevelést a hatalomgyakorlás jelenségével?
 9. Milyen pedagógusok milyen alapvető szerepváltozásának vagyunk tanúi saját korunkban?
 
További problémák:
 1. Hogyan látja saját neveltetésének, iskoláztatásának illeszkedését a fejezetben vázolt személyiségfejlődési, illetve szocializációs ütemezéshez képest?
 2. Keressen gyakorlati példát saját tapasztalatai alapján a pedagógusok által alkalmazott demokratikus és laissez-faire vezetői stílusra! Milyen pozitív és negatív lehetőségeket rejt magában a két stílus?
 3. A humanisztikus megközelítést más kifejezéssel személyközpontúnak is nevezik. Mennyire jelent az Ön számára ez a kifejezés speciális megközelítést? Létezik a gyakorlatban nem személyközpontú pedagógia?
 4. A nevelés meghatározásunk szerint interperszonális jelenség. Személyek között játszódik le. Ennek alapján helyezze összefüggésbe meghatározásunkkal a pedagógus és a gyermekek, tanulók egy csoportjának kapcsolatát, illetve az állatok idomításának jelenségét. Ezekben az esetekben mennyiben beszélhetünk nevelésről?
 

Bevezetés a pedagógiába

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 249 0

A jegyzet, célját tekintve, bevezető a pedagógusképzéshez és a pedagógusi pályához. A pedagógusképzés minden szegmensében létező bevezető kurzus konkrét tananyaga, mely arra tesz kísérletet, hogy a frissen érkező hallgatókat eligazítsa a pedagógia mibenlétében és világában, elindítsa őket a további ismeretszerzés és tájékozódás útjain, valamint felvázolja, mely tudományos, fejlesztési területek bukkannak majd fel, s miért, a felsőfokú képzésük során, illetve miféle életpályára készíti fel őket e kölcsönös erőfeszítés.

Hivatkozás: https://mersz.hu/gloviczki-bevezetes-a-pedagogiaba//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave