MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Nádori Gergely, Prievara Tibor

21. századi pedagógia


Óraszervezés

A technika használata új óraszervezési megoldásokat is lehetővé tesz, amelyekkel a diákok az óráknak nem csupán passzív elszenvedői, hanem aktív alakítói is lehetnek. Képzeljük el a klasszikus tantermi szituációt: a tanár mondja az anyagot, és közben – mint Szókratész – kérdéseket tesz fel. Öt gyerek jelentkezik. Ő felszólít egyet, aki válaszol, és megy tovább az óra. Mi történt valójában? Egy gyerek boldog volt, aki jó választ adott, négy pedig csalódott, akiket nem szólítottak fel. További huszonötnek semmit nem kellett csinálnia. Az alternatíva az lehet, ha valamilyen azonnali visszajelző rendszert használunk, mint például a Socrative.24 Ha a kérdést ezen keresztül tesszük fel, és a diákok mindegyikének valamiképpen válaszolnia kell, máris jobb lesz az aktív és passzív résztvevők aránya. Ehhez hálózat nélküli kapcsolat és valamilyen eszköz – akár mobiltelefon – szükséges. (Vagy az sem, ha például a Plickers-rendszert25 használjuk.) Megtehetjük azt is, hogy a feltett kérdésre beérkező válaszok közül kiválasztunk néhányat, és azokat újra felkínáljuk a diákoknak, hogy válasszák ki a maguk által javasoltak közül, melyik lehet a legjobb. Egy tanári bemutató kísérlet előtt például megkérdezhetjük ilyen módon, hogy mit várnak, mi fog történni. Majd a kísérlet elvégzése után a magyarázatra is kérhetünk javaslatokat. Lehetőségünk van arra, hogy bevonjuk a diákokat a tanulási folyamatba, sőt akár közösen is tanulhatunk velük olyan dolgokat, amelyek nekünk is újak. Mint látható, a 21. századi technika és pedagógia együtt lehetőséget ad arra, hogy az óra, a foglalkozás alatt gyorsan váltsunk a különféle szerepek között, úgy, ahogyan azt a céljaink igénylik.

21. századi pedagógia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 102 8

Egyre többet hallunk a pedagógiai gyakorlat megváltoztatásának szükségességéről. Erről szól a Digitális Oktatási Stratégia, de a legújabb PISA felmérések eredményei is kiemelték valamilyen adaptív változás szükségességét. Megváltoztak a diákok, a későbbi megélhetéshez szükséges képességek, általában a tudásról alkotott képünk és annak produktív használatának képlete is. Ahhoz, hogy hatékonyabb lehessen a közoktatás, ezeket a fontos változásokat a pedagógiai tanulmányokban is hasznos (és talán szükséges) lenne megjeleníteni. A tanártovábbképzésben egyre nagyobb igény mutatkozik az ilyen témájú, ám erősen gyakorlati jellegű, kiadványok iránt (pl. A 21. századi tanár meglepő sikere 2015-ben). Az egyetemi tanárképzésben, illetve a tanártovábbképzési programokban a jelenleg használt tankönyvek, kézikönyvek tovább gondolása, kiegészítése, az új oktatási paradigmához szükségszerűen és organikusan kapcsolódó kiadványra komoly szükség és igény lenne.

Hivatkozás: https://mersz.hu/nadori-prievara-21-szazadi-pedagogia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave