MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Kiss Judit (szerk.)

Nemzetközi segélyezés a 21. század elején

Új irányok, új lehetőségek


Eddigi és várható eredmények

Ami a kezdeti eredményeket illeti, 2012 és 2015 között a hivatalos fejlesztési források ‒ alapvetően amerikai, brit, francia, holland, német és svéd bilaterális donorok ‒, valamint a jótékonysági alapítványok (pl. a Gates, a Shell, a Rockefeller és a Packard Foundation) 81,1 milliárd dollárnyi magántőkét mobilizáltak. A tőkemobilizálást alapvetően a garanciák (35,9 milliárd USD) és a különböző hitelek (31,1 milliárd USD) tették lehetővé (4.6. ábra). A magántőke legfőbb forrásai az OECD országok vagy más magas jövedelmű országok voltak. A tőke 2/3-át multilaterális fejlesztési bankok (IDB, OPIC, EIB, KfW, ADB) katalizálták. A mobilizált összeg 33%-át a bank- és pénzügyi szektorra (mikrofinanszírozás) fordították, 26%-át a klímaváltozás következményeinek felszámolására, 15%-át az energiaszektorra és 14%-át az ipar fejlesztésére (Benn-Sangaré-Hos, 2017). A fenntartható fejlődési célok közül leginkább a gazdasági növekedésre (8. cél), az infrastruktúra fejlesztésre (6., 7., 9. és 11. célok) és a klímaváltozásra (13. cél) koncentráltak a BF-projektek.

Nemzetközi segélyezés a 21. század elején

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 344 2

"Kiss Judit és szerzőtársainak könyve igazi hiánypótló munka. Egyrészt, mert több mint 10 éve nem jelent meg nemzetközi fejlesztési segélyezéssel foglalkozó magyar nyelvű tudományos kötet. Másrészt a könyv több olyan témát is tárgyal, amelyek eddig nem szerepeltek a hazai tudományos kutatásokban. Ilyenek az innovatív finanszírozás, a "post-development", a civil szervezetek szerepe, továbbá az új, nem tradicionális donorok (mint például Kína vagy India) motivációi és hatása a nemzetközi fejlesztési rendszerre. Ezek mind olyan témák, amelyek jelentős új eredményekkel járulnak hozzá a magyar fejlődéstanulmányok több évtizedes hagyományaihoz.

A kötet rendkívül hasznos lehet a felsőoktatásban, különösen a nemzetközi kapcsolatok mesterképzésein, de a nemzetközi fejlesztéssel foglalkozó gyakorlati szakemberek is sokat meríthetnek belőle."

Szent-Iványi Balázs (Aston University és Budapesti Corvinus Egyetem)

Hivatkozás: https://mersz.hu/kiss-nemzetkozi-segelyezes//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave