MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Kozma Gábor

Működési kockázat és veszteségkerülés az állampénzügyi döntésekben


A diszkrecionális működési döntések kockázata

Az állam a külső környezet függvényében intenzív kiadáspolitikát valósíthat meg, különféle társadalmi célok kielégítésére. Amíg a magánvállalkozásnál természetes a negatív környezeti jelenség szembeállítása a profitvárakozásokkal (a környezeti jelenségek elhanyagolása az elérhető hasznosság maximalizálása érdekében), addig az állam a felmerülő lehetséges veszteséget az állampolgár nézőpontjából, azonos módon értelmezi. Ez a nézőpont azonban az állampénzügyi döntések egy részére korlátozódik, nevezetesen a diszkrecionális döntésekre az állami kiadáspolitikában. Különféle időtávú működési kiadási programok, béremelések, segélyezések, üzemeltetési kiadások, valamint a beruházási döntések fenntartási vonzata jelenhet meg nagy esetszámban a politikai, illetve szakpolitikai diszkrecionális működési döntésekben. A diszkrecionális döntés esetén nagyon erős a viszonyítás a külső környezetben jelentkező igényekhez, a döntés ilyenkor speciális referenciapontoktól függhet: pénzügyi értelemben bázisszemléletű, illetve gazdaságpszichológiai értelemben útfüggő (path dependent).35 Az ilyen információs hátterű döntések esetében az állami döntéshozó kényszerűen azonosul a polgárok veszteségével, ezért a döntés előkészítésekor már eredendően veszteséget érzékel, és ebből akar kisebb veszteség felé mozdulni. Viselkedés-közgazdaságtani értelmezésben, Kahneman és Tversky értékfüggvényét feltételezve, az állam a veszteségtartományban mozog.36 Az elmozdulást – a döntés-előkészítés során kialakított referenciakerettől függően – szinte bármilyen referenciaponttól indulva hajlandó megtenni. Neoklasszikus terminológiával, az állami döntéshozó ebben az esetben szükségszerűen kockázatkedvelő.

Működési kockázat és veszteségkerülés az állampénzügyi döntésekben

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 188 2

Kozma Gábor könyve bemutatja, hogy a hitelintézetek működési kockázatokkal összefüggő elméleti és módszertani megközelítése jól alkalmazható a modern állam környezete irányában tett felelősségvállalásának és kötelezettségvállalásainak elemzésére. Igen nagy adatmennyiség feldolgozásával mutatja be, a viselkedés közgazdaságtan pszichológiai megközelítését alkalmazva, hogy a magyarországi települési önkormányzatok a működésüket érintő pénzügyi-költségvetési döntéseket a környezet irányában tett jelentős pénzügyi kockázatvállalás mellett hozták meg. A szerző elemzései rámutatnak, hogy milyen megközelítéssel, a finanszírozási rendszer milyen átalakításával mérsékelhetők az önkormányzati rendszer abszolút és relatív működési kockázatai.

Botos Katalin, professor emerita

Ajánlom a könyvet mindazoknak, akik akár az önkormányzatokban tisztségviselőként, gazdálkodóként érintettek, akár a közügyekért felelősséget érző, tudatos állampolgárként érdeklődnek az önkormányzatok pénzügyi működési kockázatai iránt. A szerző egyéni szemüvegen át, figyelmet keltően, az olvasót gyakran azonosulásra, néha vitára indítva mutatja be az államháztartás helyi szintje gazdálkodási összefüggéseinek egy szegmensét, a veszteségelkerülés lehetőségeit. Rávilágít arra, hogy a működési kockázatok akkor is fennmaradnak, ha a közfeladatok ellátásában és azok finanszírozásában erősödik a központosítás, sőt olyan új problémák – felelősség-áthárítás, információs redundanciák stb. – keletkeznek, amelyek a pénzügyek központi vezénylésének, problémák menedzselése „feljebb helyezésének” természetes velejárói. Érdemes tehát kézbe venni e tartalmában gazdag, ugyanakkor nem minden részletében könnyű olvasmányt jelentő, de mindig tovább gondolkodásra ösztönző munkát.

Kovács Árpád, egyetemi tanár

Hivatkozás: https://mersz.hu/kozma-mukodesi-kockazat//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave