MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Izsó N. Sofia

Hermetikus lélektan


EVOLÚCIÓ

„A Természet (a kozmosz) ... elveti az anyagban saját csíráit; s az anyag, mely rendelkezésre áll, képessé válik a mozgattatásra. Az anyag, általa mozgatva, meleggé és hideggé alakul; így jön létre a tűz és a víz. ... A tűz, lévén ellentétben a vízzel, felszárította annak egy hányadát, így keletkezett a föld” – állítja Hermész (2001, 126). Általános nézet szerint a Föld kb. 4,6 milliárd éves. Újabb számítások azonban azt valószínűsítik, hogy nem is annyira öreg, mint gondoltuk. Michael J. Pierce46 amerikai csillagász az érzékelhető univerzum korának megállapítására használatos Hubble-állandóval végzett méréssorozata azt valószínűsíti, hogy a világegyetem csupán 7–11 milliárd éves, így Földünk is jóval fiatalabb. Fred Hoyle és F. B. Salisbury számításai pedig azt bizonyítják, hogy ötmilliárd év még egyetlen enzim véletlenszerű létrejöttéhez sem lett volna elegendő (in Wilber, 2003).


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 466 1

Az ősi tudás itt fekszik előttünk, csupán le kell hajolnunk érte. Hermész Triszmegisztosz, a nagy beavatott örök érvényű tanításait azonban csak a posztmodern tudomány képes igazolni. Hermész az embert a hierarchikusan rendeződött világmindenség szerves részének tekinti. Lelki és szellemi tartalmaink által működő tudatunk teszi lehetővé az univerzális összeköttetést. A hermetikus tanokhoz hasonlóan a modern tudomány is hajlik arra, hogy a világegyetem inkább tudattermészetű, mint anyagszerű képződmény: tehát egy végtelenül hatalmas makrotudati hálózatban élünk. Éppen ezért Hermész modellje csak lélektani szempontból érthető meg igazán. Az isteni és világi összetevőinkre vonatkozó hermetikus axiómák fontos útmutatót nyújtanak az ember egységes szemléletéhez. Ezt célozza meg az általam holopszichológiának nevezett irányzat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/hermetikus-lelektan//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave