MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Szűts Zoltán

A digitális pedagógia elmélete


Könyvünk előzményei

Napjainkban már nem számít újdonságnak, hogy a számítógép és az infokommunikációs technológiák segítségével könnyebbé vált az önálló tanulás, az összetett világunkkal kapcsolatos ismeretek szerzése, az egyéni tanulási utak létrehozása.1 Ebben segítségünkre van a hipertextualitás rendszere, amelyet szakdolgozatunk 2000-es megírása óta kutatunk. Szakdolgozatunkat – a téma jellegéhez illeszkedően – az ELTE Bölcsészettudományi Informatika Önálló Programjának keretében már online publikáltuk.2 Két évtizede kutatjuk tehát az online kontextus jelenségeit. Kezdetben a hipertextulitást, az új média művészetét, később az internetes kommunikációt és médiát, majd az információs társadalmat, végül pedig a digitális pedagógiát kezdtük el vizsgálni. Első szakkönyvünket, a 2013-ban az Osiris Kiadónál megjelent A világháló metaforáit még az új, felderítésre váró terület, az interaktivitás, a multimedialitás és a művészi kifejezésmód territóriuma iránti kíváncsiság és öröm jellemezte. 2018-ban a Wolters Kluwer által gondozott Online – Az internetes kommunikáció és média története, elmélete és jelenségei című szakkönyvünk az internet evolúcióját szintén alapvetően pozitivista szemléletmód alapján mutatta be. Jegyezzük meg, hogy jelen munkánk azon a szűken számítva ötéves kutatási munkán alapul, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Műszaki pedagógiai tanszékének egyetemi docenseként, az MTA–BME Nyitott Tananyag Kutatócsoport tagjaként, a Milton Friedman Egyetem Alkalmazott Infokommunikációs Kutatócsoportjának vezetőjeként, 2020-tól pedig már az Eszterházy Károly Egyetem Humáninformatika tanszékének egyetemi docenseként végeztünk.

A digitális pedagógia elmélete

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 585 9

A kötet a digitalizáció és a hálózati lét természetéből fakadó pedagógiai kérdéseket az online kommunikáció és média kérdéseivel strukturális összefüggésben jeleníti meg. A mű célja a pedagógiai gyakorlattal szerves egészet alkotó elméleti keretrendszer megalkotása, amely közös nevelés-, illetve média- és kommunikációtudományi elveken alapszik.

Szűts Zoltán definíciója szerint a digitális pedagógia az osztálytermi vagy távoktatási módszertanok, gondolkodásmódok, szervezési folyamatok és munkaformák olyan egysége, amely infokommunikációs eszközökre, képernyőkre, adatbázisokra és digitális tartalmakra épül.

A szerző nem titkolt szándéka megtalálni az egyensúlyt a technooptimizmus és -pesszimizmus között, miközben lándzsát tör a tudatos digitálistechnológia-használat jól azonosítható előnyei mellett.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szuts-a-digitalis-pedagogia-elmelete//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave