Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


A második reformhullám (1990-es évek)

A második dekriminalizációs hullám Európából indult ki, de átterjedt Amerikára (Kanada és egyes latin-amerikai országok), illetve Ausztráliára és Új-Zélandra is. A droghasználók körében növekvő fertőzöttségi adatok, a növekvő beszerzési bűnözés, a látható utcai droghasználat miatt a kilencvenes évektől egyre több törvényhozó és jogalkalmazó tartotta alacsony hatékonyságú drogpolitikai stratégiának a fogyasztók üldözését, s a kriminalizáció helyett a közegészségügyi megközelítést szorgalmazta. Ez nagyrészt arra vezethető vissza, hogy az 1980-as évektől megjelenő és az intravénás droghasználók (IDH) között gyorsan terjedő HIV-járvány alapjaiban rengette meg az eddigi drogpolitikai elképzeléseket, és utat nyitott egy új paradigma, az ún. ártalomcsökkentés előtt. A drogfogyasztók kriminalizációja ugyanis olyan közegészségügyi állapotokat teremt, amelyek különösen kedveznek a vér útján terjedő fertőzések terjedésének: az IDH-k nem jutnak steril fecskendőkhöz, ki vannak téve a feketepiac és a hatósági üldözés bizonytalanságainak, és ennek megfelelően kockázatvállaló életmódot folytatnak, egzisztenciájuk instabil. Mivel az IDH-k nem a társadalomtól izoláltan léteznek, ezért problémáik kihatnak a nem fogyasztó többség életkörülményeire és a közegészségügy általános állapotára is.

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave