Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


A jogalkotás-megközelítések Európában

Belgium drogpolitikája egészen a századfordulóig Európa egyik legszigorúbb megközelítését képviselte. A kilencvenes évek végén a kannabisz fogyasztása olyan tömegessé, a törvények elrettentő erejének kudarca olyan nyilvánvalóvá vált, hogy az Igazságügyi Minisztérium és az ügyészi kamara közös állásfoglalásában arra kérte a jogalkalmazókat, hogy a csekély mennyiségű kannabisz birtoklóival szemben a legminimálisabb szankciókkal éljenek. Az 1999-ben hatalomra jutó kormánykoalíció (Szivárvány-koalíció: zöldek, liberálisok és szocialisták) elhatározta, hogy megváltoztatja a kannabisz törvényi szabályozását. 2003. június 2-án életbe lépett az új szabályozás, amely szerint a csekély mennyiségű marihuána személyes használatra történő birtoklása nem von magával büntetőeljárást, kivéve, ha a fogyasztás bizonyos súlyosbító körülmények (kiskorúak közelségében, közbotrányt okozva, fegyverraktár közelében stb.) között történik.

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave