Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


Viszont-indulatáttétel

Azokról a jelenségekről van szó, amelyek a kezelések során a terapeutákban megjelenő érzésekről szólnak. Arról van szó, hogy vegyük figyelembe mi, terapeuták a saját nemiszerep-konstrukcióinkat, a szocializációs sémáinkat, és próbáljuk ezeket különválasztani a kliensszerep mintáitól. A klienst próbáljuk megóvni a saját viszont-indulatáttételi megnyilvánulásainktól (lásd ordítozó és/vagy megváltó férfi orvos, illetve megmentő és/vagy elhagyó női terapeuta). Megoldásként azt javasolják, hogy inkább osszuk meg ezeket a fonák érzéseket, és tanítsuk meg a klienst arra, hogy felismerje a saját maga által a másikban kialakított rossz érzéseket. Például hogy a tanult tehetetlenség és a felfokozott függőségi igény milyen rossz érzést vált ki az egészséges másik emberből. Vagy az állandósult depresszió elkerülő magatartást hív elő a környezetből (Coyne, 1976), ami tovább mélyíti a betegséget, és akadályozza a gyógyulást.

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave