Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


Az ARISE-modell

Az ARISE rövidítés, amely az Albany-Rochester Interventional Sequence for Engagement szavakból tevődik össze. A megközelítést azon alkohol- és drogfüggőségben szenvedők számára alakították ki, akik ambivalensek a kezelésbe kerülés vonatkozásában, vagy nem nagyon szeretnének függőségükre terápiás segítséget kapni, illetve gyorsan kilépnek a terápiából. A modell egy háromlépcsős intervenciós csomagból áll. Az első lépcső (1) már akkor kezdődik, amikor egy hozzátartozó vagy egy aggódó, jelentős más személy segítséget kér a szenvedélybeteg részére, rendszerint telefonon. Ebben a szakaszban ezzel a hozzátartozóval vagy kollégával, baráttal kezd a kiképzett személyzet együtt munkálkodni azon, hogy a szenvedélybeteg fogadja el a kezelést, és vegyen részt akár bennfekvő, akár ambuláns kezelésben. Ha a telefonon történő segítségnyújtás nem vezet eredményre, a következő szakasz (2) egy segítő hálózat létrehozása, mobilizálása, végül, ha ez sem vezet eredményre, akkor az úgynevezett ARISE-intervenció történik. Ennek során (3) a működő hálózat és annak tagjai döntéseket hoznak, például átmenetileg megszakítják a kapcsolatot a függő személlyel, ha az nem fogadja el, hogy kezelteti magát, vagy gyakrabban találkoznak vele, és segítik a kezelés során (pozitív megerősítés).

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave