Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


A TC-ket érő kihívások

A tradicionális TC-megközelítés – drogmentesség, hierarchikus, önsegítés- és növekedésalapú, családorientált, demokratikus, önmeghatározást és változást kieszközlő, aktív, funkcionális, emberi jogokon alapuló – jelenleg erős módosuláson esik át. A nyitott vagy harmadik generációs TC – megerősödött szakértelem és szakmai team, többlet családi és szociális hálózati technikák alkalmazása, nyílt szociális cselekvések, integrált, kapcsolati és holisztikus rendszer, megnövekedett tudatosság a droghasználat és más meghatározó mintázatok kezelésére, rendszerszerű és költséghatékonyságra érzékeny működési mód – által nyújtott terápiás szolgáltatások egyre fontosabbá válnak. Egyben új lehetőséget adnak nemcsak a TC helyi értékének konszolidálására, hanem ami még ennél is sokkal fontosabb, a megfelelő kliensutak kijelölésében és biztosításában. Az elmúlt években a TC-k átalakulófélben vannak annak érdekében, hogy adaptáltan reagáljanak a speciális populációk (kamaszok, HIV-fertőzöttek/AIDS-betegek, hajléktalanok, droghasználó anyák és gyermekeik, mentálisan érintett szerfogyasztók és metadonkliensek) szükségleteire (Gibbons, Anderson és Garm, 2002).

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave