Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


Az intézetünkben folyó terápiás lovaglás fő komponensei

 
  1. A lovak gondozása, ami magában foglalja az almozás, itatás-etetés, csutakolás és körlettakarítás feladatkörét. Ez tulajdonképpen munkaterápia, amely felelősségre, munkaszervezésre, monotonitástűrésre és kitartásra nevel. Minden alkalom ezzel kezdődött, és mindezek teljesítése volt a feltétele a napi programban való továbblépésnek.
  2. Földi munka a lovakkal, ami magában foglalta a körkarámban végzett játékos feladatokat, a futószárazást, különböző vezetési feladatokat. Mindezek a lovakkal való kapcsolat elmélyítését, az empátiás érzék és a nonverbális kommunikáció fejlődését, a személyes hatékonyság fejlesztését tűzik ki célul. A ló-lovas kapcsolat mindig leképezi a kliens társas kapcsolatait és azzal kapcsolatos problémáit, személyiségének működési deficitjét. A földről végzett feladatokat pszichológus vezette, aki a felmerülő nehézségeket segít megfogalmazni, megérteni, segít a párhuzamok értelmezésében és a ló-lovas kapcsolatban történő korrigálásában.
  3. Lovaglás. A lovaglás elsajátítása fokozatosan, először futószáron voltizshevederben, majd nyeregben, ezt követően szabadon, karámban történt. A lovaglás tanulása a kliensek részéről fokozott koncentrációt és összeszedettséget igényel. A lovaglás során egyszerre kell elengedetten, lazán követni a ló mozgását és kontrollt gyakorolni a ló felett, irányítani azt, ami csak hosszas, kitartó tanulási folyamat eredményeként valósítható meg. Ezen tanulási folyamat során elengedhetetlenül fejlődik a lovas személyisége, összeszedettebb, határozottabb, kitartóbb, ugyanakkor érzékenyebb, empatikusabb lesz. A tanulási folyamat során kénytelen szembenézni saját korlátaival, amelyen csak kitartó munka árán képes változtatni. A ló nagyon érzékenyen reagál a rajta ülő, illetve vele foglalkozó ember lelkiállapotára, folyamatosan visszatükrözi azt, nem véletlenül mondják: „Rendezetlen lovas alatt rendezetlen a ló.”
 

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave