Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


Egyes európai országok szabályozása

Nagy-Britanniában az 1971-es drogtörvény az ellenőrzött anyagok három kategóriáját különbözteti meg: A) legveszélyesebb (pl. heroin, kokain, hallucinogének, metadon); B) veszélyes (pl. amfetamin, barbiturátok, kodein); C) kevésbé veszélyes (pl. kannabisz, anabolikus szteroidok). Az egyes kategóriákhoz tartozó drogok különféle büntetőjogi megítélés alá esnek. Egy törvénymódosításnak köszönhetően a kannabisz 2004 januárjában átkerült a B) kategóriából a C) kategóriába. A C) kategóriába tartozó drogok személyes használatra történő birtoklásáért nem indítanak büntetőeljárást, csak bizonyos súlyosbító körülmények esetén (pl. kiskorú vagy rendőr közelében történő fogyasztás) indul meg az eljárás. Az A) osztályba tartozó drogok puszta birtoklása 6 hónapig terjedő szabadságvesztéssel és/vagy pénzbüntetéssel büntetendő, a függők esetében számos alternatív szankció áll rendelkezésre (pl. terápia). Az illegális drogok terjesztését szintén az adott drog kategóriája alapján rendeli büntetni az 1971-es törvény: a C) és B) osztályba tartozó drogok kereskedelméért 14 évig terjedő börtönbüntetés (2004 előtt a C) osztályba tartozó drogok kereskedelméért enyhébb büntetés járt, azonban a kannabisz újraosztályozásával szigorítottak), az A) osztályba tartozó drogok terjesztéséért akár életfogytig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave