Demetrovics Zsolt (szerk.)

Az addiktológia alapjai III.


Összegzés

A lovaglás pszichológiai hatásai közül – a szenvedélybetegekkel történő terápia szempontjából – kiemelten fontos az optimális kockázatvállalás és reális veszélyérzet kifejlődésében, a felelősségérzet kialakulásában, az önfegyelem és érzelmi kontroll megerősödésében, valamint a stresszkezelésben játszott szerepe. A lovaglás nyújtotta sikerélmény megélése, az önbizalom növekedése és a testi-lelki harmónia, a nyugalom és öröm érzésének ismételt felfedezése legalább ilyen fontos hatása a lovaglásnak. A lovakkal való munka, amely magában foglalta a lovak gondozását, ápolását, etetését, takarítását ugyanúgy, mint a szakember által irányított „továbbképzését”, tanítását, következetességre, felelősségre, kitartásra és türelemre nevel. A lovaglás tanulása és a lovakkal folytatott munka során megtapasztalható, hogy kitartással és következetességgel képes lehet a kliens saját akaratát átvinni a lóra. Az új feladatok elsajátítása önbizalomnövelő hatású is. A lovakkal végzett munka során új pozícióba kerül a személy: „gondozottból” lassan gondozóvá válik. A lovakkal folytatott tevékenység egyszerre munka, sport és pszichológiai értelemben vett terápia a szenvedélybetegek számára.

Az addiktológia alapjai III.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 678 8

Az addiktológia alapjai című sorozat négy kötetének fejezeteihez összesen közel félszáz szerző járult hozzá, az addiktológia és társterületeinek legkiválóbb kutatói és gyakorlati szakemberei. A kötetek számos egyetemen váltak tananyaggá, az addiktológia területén történő tájékozódás kiindulópontjává. A harmadik rész a sorozat első két tagjával szerves egységet alkot. Elsősorban a függőség kialakulásának és fennmaradásának mechanizmusaival (etiológia), jogi és drogpolitikai kérdésekkel, valamint a terápia lehetőségeivel, a különböző terápiás megközelítésekkel foglalkozik. A kötetet – és a sorozat további tagjait – nem csupán az addiktológia iránt érdeklődők forgathatják haszonnal, de az addiktológia és a rokon diszciplínák területén tevékenykedő szakemberek számára is forrásként szolgálhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/demetrovics-az-addiktologia-alapjai-iii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave